Blomkålsöron av piercing

NYHETER

Allt fler unga drabbas av bestående missbildningar

Piercing kan ge blomkålsöron.

Varningen kommer från brittiska läkare som sett en fördubbling av antalet missbildade öron hos unga som gjort hål i örats ytterkant.

Foto: ANDREAS LUNDBERG
INFLAMMATIONSRISK Ett infekterat hål i den övre delen av ytterörat kan leda till inflammation i broskhinnan och kronisk missbildning av örat. I värsta fall svartnar hudvävnaden och dör.

Trenden att smycka kanten på örat, så kallad piercing, är inte riskfri. Ju fler ringar och andra smycken man dekorerar örat med, desto större är risken för infektioner.

I en artikel som publiceras i den välrenommerade tidskriften British Medical Journal slår en grupp brittiska öronläkare nu larm om faran med infektioner i övre delen av öronmusslan.

Eftersom hålen går igenom broskvävnad där det finns ytterst få blodkärl blir ett infekterat sår betydligt mer svårläkt än sår i örsnibben.

Har man otur leder infektionen till perikondrit, en inflammation i ytterörats broskhinna.

Om denna inte behandlas eller om behandlingen sätts in för sent kan brosket förstöras och omvandlas till en bestående missbildning av samma sort som drabbar boxare och brottare, så kallade blomkålsöron.

I värsta fall svartnar vävnaden och dör.

Fördubblat antal fall på åtta år

I Storbritannien ökar antalet drabbade snabbt.

Från 1990 till 1998 fördubblades antalet fall och i en undersökning uppger hela 95 procent av de brittiska allmänläkarna att de behandlat komplikationer efter piercing.

I Sverige är ökningen inte lika dramatisk.

Viktigt att hålla smyckena rena

- Jag är faktiskt förvånad över att vi inte ser fler fall, men det är möjligt att svenska ungdomar är mer noggranna med att hålla sina smycken rena, säger professor Ilmari Pyykkö på Karolinska sjukhusets öronklinik i Solna.

Där tar man emot 10-12 fall per år.

- De flesta som får en infektion tar bara ut smycket och gör rent det hemma. Det brukar räcka för att infektionen ska gå tillbaka, säger han.

Lägger sig inte infektionen efter en dag bör man dock söka hjälp på vårdcentralen där läkaren kan skriva ut antibiotika vid behov.

- Blir infektionen ändå inte bättre är det allvarligt. Då måste man till en specialist som kan öppna kirurgiskt för antibiotikabehandling. Annars riskerar man att det blir som på bilderna, säger Ilmari Pyykkö och tillägger att det är sällsynt att det går så långt.

Caroline Hougner