Svenska Ada, 79, dog i bussolyckan i Lima

NYHETER

Svenska Ada, 79, var på semester i Peru och satt på den buss som i tisdags körde av vägen och störtade 100 meter rak ner i en ravin.

Ada blev en av de 52 personerna som dog i den tragiska olyckan.

–– Min mamma log alltid och var en livfull person, säger dottern.

1 av 3 | Foto: Privat

Det var i tisdags som den dramatiska bussolyckan inträffade på motorvägen Pasomayo, cirka 45 kilometer norr om huvudstaden Lima.

Bussen var på väg från Huacho, 130 kilometer norr om Lima, när den krockade med en lastbil och störtade omkring 100 meter rakt ned i en ravin i ett område som kallas Djävulens kurva.

Ombord fanns 57 personer – 52 av dem omkom i kraschen.

Bodde i Stockholm

En av de döda är svenska Ada, 79, som är som är bosatt i Stockholm.

– Anhöriga är underrättade och ambassaden i Lima håller kontakten med de lokala myndigheterna, säger Johanna Westlund vid UD:s pressjour.

Ada och en 21-årig kvinna hittades i torsdags i den ravin bussen störtat nerför när polis utförde en genomsökning av området med helikopter.

Adas dotter, som bor i USA, berättar för Aftonbladet att hon direkt satte sig på ett plan till Peru när hon fick beskedet om sin mammas bortgång.

– Mamma hade varit och hälsat på släktingar över nyår och skulle resa tillbaka till Lima. Hon brukar åka till Peru över vintrarna då det är som sommar där då.

Gillande att dansa och sjunga i kör

Dottern berättar att hennes mamma var mycket aktiv i både kyrkan och andra samhällsgrupper samt att hon ägnade mycket tid åt volontärarbete.

– Min mamma log alltid och var en livfull person. Hennes hobby var att resa runt i världen, dansa och sjunga i kör.

I flera dagar arbetade både polis och räddningstjänst på olycksplatsen. I fredags avslutades insatsen då man sökt av hela området efter kroppar.

Det är inte klarlagt vad som orsakade krocken mellan bussen och lastbilen, men enligt landets transportministerium kan den ha orsakats av att båda fordonen höll för hög hastighet.

Dagens fem rubriker – nyheterna du inte får missa 00:45