I sommar ska Leif köra sin Batmobil

NYHETER

och hoppas att skådisarna från filmen kommer

Här är Leif Garvin och hans egen Batmobil – en exakt kopia från filmen.

Än så länge bara gjord i plastic padding. Men i slutet av juli ska Batmobilen vara fullt körklar – ett riktigt muskelpaket på över 1000 hästkrafter.

Och då tänker han bjuda in Michael Keaton och Jack Nicholson som spelar Batman respektive Jokern i filmen ”Batman” till pressvisningen i Stockholm.

Foto: MALIN LAGERLÖF
Batmobilen som 35-årige musikern Leif Garvin från Stockholm byggt själv är sex meter lång och ska i färdigt skick väga 2,2 ton. Den utrustas med två motorer på totalt 1000 hästkrafter. Baktill ska en jetmotor från en helikopter sitta. Kostnad: cirka 7,5 miljoner.

Projeket Batmobil började redan för tio år sedan, då Leif såg bilen i filmen. Han tog kontakt med Warner Brothers men fick nej till att bygga. År efter år fortsatte Leif att tjata men Warner Bros vägrade.

– En dag fick jag nog och ringde upp Warner Bros och sa nu tänker jag bygga bilen ändå.

Och det var väl tur att han inte gav sig, i dag är Warner Bros mäkta imponerade över hans Batmobil och hjälper nu till med många detaljer.

Ska avgjutas nästa vecka

Nästa vecka kommer den att avgjutas och därefter sätts motorn in. I slutet av juli ska den vara fullt körklar.

Motorn kommer från en Lincoln Continental och är på 700 hästkrafter och till motorn bak på bilen har Leif kommit över en riktig jetmotor från en helikopter på 338 hästar.

–  Jag har alltid älskat snabba, läckra bilar och det här bygget är en dröm som går i uppfyllelse säger Leif Garvin.

Men Batmobilen har kostat inte bara mycket pengar utan även mycket möda och slit. Hittills har Leif och hans medarbetare lagt ner över 4000 arbetstimmar och än är bilen långt ifrån klar.

Runt 6000 timmar

–  Det är klart att det är värt det men ibland har jag varit nära att kollapsa här nere i garaget. Runt 6000 timmar räknar vi med innan vi är klara.

Cirka 7,5 miljoner kronor kommer det sex meter långa och 2,2 ton tunga vrålåket att kosta. Den största kostnaden ligger i att hela bilen är gjord av kol och -glasfiber. Men också alla specialdetaljer så som röststyrning, eldflammor och maskingevär kostar mycket pengar.

Ända sedan Leif var tre år gammal, då hans bror kom hem med en Batmanmask, har han varit tokig i Batman. I hans stora Batmansamling ingår allt ifrån dräkter till flipperspel.

I tonåren glömde han bort Batman och hoppade på den musikaliska banan i stället. Tills när filmen kom 1989.

Registerad hos Vägverket

– Då blev jag helt såld igen. Batman ger den verklighetsflykt som jag tror att många människor vill ha.

Just nu jobbar Leif med att få bilen registrerad hos Vägverket för att kunna köra den på vägarna.

– Vi kommer inte att köra på dagtid – då blir det väl kaos i trafiken om det plötsligt dyker upp en Batmobil på Strandvägen vid 16-tiden då alla ska hem från jobbet.

– Men nattetid tänker jag köra den och då kommer jag säkert ha Batmankostymen på mig, skrattar Leif.

Malin Lagerlöf