Nya detaljer i skandalboken: ”Trump kan ha fällt sig själv”

avNiklas Eriksson

Donald Trumps beslut att sparka James Comey är ett av de mest kontroversiella under hans presidentskap.

Och det kan bli det som leder till att hans tid i Vita huset avslutas i förtid.

I Michael Wolffs bok ”Fire and Fury” kommer nu nya detaljer om spelet bakom FBI-chefens avsked.

1 av 3 | Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Före detta FBI-chefen James Comey.

Den 9 maj 2017 slog nyheten ner som en bomb – James Comey sparkades som chef för FBI.

När han sparkades var James Comey huvudansvarig för den pågående utredningen om eventuella kopplingar mellan Trump-administrationen och Rysslands misstänkta inblandning i presidentvalet.

Skälet till att Comey fick gå uppgavs vara att hans hantering av skandalen kring Hillary Clinton-mejlen varit ”oförsvarbar”. Beslutet skulle president Trump ha fattat på inrådan av sin justitieminister Jeff Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein.

Hette det då.

I Michael Wolffs nya bok ”Fire and Fury” om Trumps tid i Vita huset som släpptes under fredagen kommer nya detaljer om spelet bakom avskedet.

Enligt boken var det ett beslut som Trump fattade själv mot sina medarbetares inrådan, till förmån för sin familj.

– Dotter blir faderns fall, ska den tidigare chefsstrategen Steve Bannon ha sagt när han fick veta att Comey sparkats, enligt boken.

Michael Wolff målar i kapitlet ”Comey” upp en bild av hur FBI-chefens utredningen av Rysslandskopplingarna kom för nära Trumps svärson Jared Kushner och hans familjs affärer.

Något som ska ha fått Kushner och hans fru Ivanka att kräva att att presidenten satte stopp för Comey. Comey skulle klättra genom att skada Trump och hans familj enligt dem, enligt Wolffs bok.

– Ivanka är vettskrämd, ska Steve Bannon ha sagt.

Chefsstrategen ska, precis som alla övriga av Trumps rådgivare och bundsförvanter, ha gjort allt för att stoppa avsättandet av Comey.

– Den här ryska historien är en division 3 historia, men sparkar du Comey kommer det bli den största storyn i världen, sa Bannon i ett privat möte med presidenten, enligt Wolffs bok.

Men trots rådgivarnas försök att stoppa, eller i alla fall, skjuta upp avskedet agerade Trump utan deras vetskap tillsammans med bland andra Kushner.

Enligt Wolffs bok ska ovan nämnda Sessions och Rosenstein ha uttnyttjats av presidenten när han den 9 maj satte sin plan i verket. De enda som ska ha vetat vad som var på gång var Jared Kushner och Ivanka.

Några minuter innan klockan slog 17 förändrades det på några sekunder när Trumps personliga säkerhetsvakt Keith Schiller överlämnade ett brev till FBI-chefen Comey kontor:

”Du är härmed avskedad och avsatt från ditt ämbete, med omedelbar verkan”.

Beslutet ska ha varit, enligt Wolffs bok, ha varit helt och hållet personligt motiverat. Trump ska ha sett det som att han ”stod upp” mot FBI, en outsiders kamp mot etablissemanget.

Men det ska också ha lett till att den särskilde åklagen Robert Mueller tillsattes för att utreda de ryska kopplingarna, något som beskrivits som en ”mardröm för Trump”.

Tolv dagar efter att Comey fått sparken var det just vice justitieminister Rod Rosenstein som tillsatte Mueller, helt på egen hand.

Michael Wolf skriver i boken att Rosenstein är ”byråkraternas byråkrat”, mån om att saker och ting ska göras på rätt sätt och att han inte lära ha uppskattat att ha använts som Trumps verktyg.

”Rosenstein, kanske med ett visst mått av tillfredställelse, förstod förstås att han utdelat vad som kan bli ett dödande slag för Trumps presidentskap”, skriver Michael Wolff.