Gjorde om kylskåpet – till en ”ölbar”

1 av 6 | Foto: Privat
Andreas Häggström fixade en egen ”ölbar”.

avMalin Wigen

NYHETER

Andreas Häggström behöver inte gå till puben för att få sig en öl. Han kan tappa upp ett glas på hemmaplan, skriver Västerbottens-Kuriren.

Det hela började med att Andreas Häggström och hans sambo bryggde öl hemma hos sig i Umeå. Andreas tog sedan intresset vidare och till slut resulterade det i att han köpte ett kylskåp som han byggde om helt själv – till en ölkyl, närmare bestämt en ”kegerator”. Eller som vissa vill kalla den, en ölbar.

– Jag har byggt om kylskåpet så att den har ölkranar, på så sätt kan man kan kalla den en ölbar. Men det är inte en fullskalig bar direkt.

Han kom på att han skulle göra en ölkyl när han började tappa sin öl på fat i stället för på flaska för att slippa bottensatsen. Men det blev till slut omständigt och tråkigt.

– Jag ville ha det mer som på puben, att det är riktiga kranar.

Gör tre olika ölsorter

Så efter att ha inspirerats av amerikanska sajter gjorde han sig en ölkyl. Han införskaffade sig en billig kyl från Blocket och tog bort handtagen och företagsnamnet. Han målade den svart med griffelfärg och borrade hål i dörren för tre ölkranar som är kopplade till ölfaten. Dessa förser den ölsugne med tre olika sorters öl. Ölen brygger han helt själv.

– Jag gör väldigt ofta nya öl. Jag brukar försöka ha en ljus öl, en välhumlad eller ipa. En mörk öl som porter eller stout och en sur öl, säger han och fortsätter:

– Jag har olika teman i mina kranar och byter allteftersom faten blir tomma.

Han är inte den enda som har denna lösning i sitt hem utan han vet om flera – både i bekantskapskretsen och i resten av Sverige. Och visst går kylen hem hos besökare.

– Istället för att kanske plocka fram köpöl från systemet eller vin så får de välja från min ölkyl. Sen har jag ölen på flaska och burk också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Öl

Umeå