Rökning

Svenskarna positiva till regeringens rökförbudsförslag

Av: 

Sebastian Laneby

NYHETER

Regeringen vill förbjuda rökning på uteserveringar, busshållplatser, lekplatser och tågperronger från och med årsskiftet.

Ett förslag som har svenskarnas stöd.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Det var i onsdags tidigare i veckan som uppgifterna om rökförbudet blossade upp.

Under fredagen bekräftade socialminister Annika Strandhäll (S) att det rykande förslaget är på riktigt.

Hon gjorde det på en presskonferens på en perrong på Centralstationen i Stockholm.

Om regeringen får sin vilja igenom är det en plats som blir rökfri.

Förslaget rör förutom tågperronger också busshållplatser, idrottsplatser, lekplatser och uteserveringar.

Klar majoritet stödjer förslaget

– Det finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, inte minst för att skydda barn och unga, sa Annika Strandhäll.

Förslaget, som är en del i målet att Sverige ska vara rökfritt 2025, har svenskarnas stöd – med råge.

Det visar Aftonbladet/Inizios undersökning.

72 procent av de som svarat på undersökningen tycker att förbudet är bra. Var femte, 18 procent, tycker att det är dåligt.

Siffrorna visar också att något fler kvinnor och äldre är positivt inställda, medan män och yngre tycker att det är en dålig idé.

Rödgröna väljare och icke-rökare är för, medan fler sverigedemokrater och rökare är emot.

”Borde vara upp till varje restaurang”

– Personer som inte röker ska inte behöva vara rädda för passiv rökning. Vill man röka kan man göra det på andra ställen. Det är dessutom perfekt anledning att faktiskt sluta röka för de som är rökare, säger en person som tycker förslaget är bra.

– Anser att rökare har det tillräckligt svårt som det är med höga tobaksskatter, stigmatisering och begränsade platser att röka på som det är. Går emot mina liberala värderingar att begränsa deras frihet ytterligare. Borde vara upp till varje restaurang hur de vill göra, säger en person som tycker förslaget är dåligt.

Oklart om stöd i riksdagen

I nuläget är det oklart om förslaget har tillräckligt med stöd i riksdagen.

Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna säger nej, medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna avvaktar, rapporterar TT.

– När det gäller uteserveringar menar vi att det är krögarna själva som bör reglera det. Vuxna människor måste själva få ta ansvar för sina liv. Allting kan inte lagstiftas och förbjudas, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Liberaler oeniga

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) är läkare och tidigare generaldirektör på Socialstyrelsen. Hon håller inte med sin partiledare. På Facebook meddelar hon nu att hon kommer rösta för förslaget i riksdagen.

“Jag tycker till skillnad mot L genom landsmötesbeslut att det här är ett bra förslag”, skriver Barbro Westerholm och fortsätter:

”Här handlar det för mig att ta ställning i en fråga där den enes frihet står mot den andres ofrihet. Här prioriterar jag friheten för allergiker, människor med lungsjukdomar och andra som mår dåligt av rök att kunna gå på restaurang i en rökfri miljö.”

För att förslaget ska gå igenom behöver regeringen vid sidan av Vänsterpartiet stöd från ytterligare ett parti.

Ska bli verklighet vid årsskiftet

Regeringen vill också införa tillståndsplikt för de som säljer cigaretter och tobak. Man planerar även för skärpta krav för marknadsföring av cigaretter i skyltfönster och butiker samt att snus i framtiden måste säljas i förpackningar eller dosor med minst 20 portioner.

Regeringen föreslår i lagrådsremissen att lagen ska träda ikraft 1 januari 2019.

 

LÄS OCKSÅ: ”Tio puffar ökar risken för hjärtproblem”

 

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Priserna på snus höjs nästa vecka

ÄMNEN I ARTIKELN

Rökning

Aftonbladet Inizio

Politik

Annika Strandhäll

Tobak

Regeringen