Mejla

Martin Schori

Slogs mot IS – nu är de ensamma igen

De var världens fotsoldater mot IS.

Nu är terrorsekten krossad, men kurderna i norra Syrien har lämnats ensamma.

Kurderna gjorde enorma uppoffringar i kriget mot terrorsekten IS. Medan USA och väst pumpade in pengar och vapen i kriget fick kurdiska föräldrar skicka sina söner och döttrar till fronten.

Kurderna, det statslösa folket utan vänner, uppnådde en kanske något ovan stjärnstatus i världsamfundet.

Men så fort IS var krossat vände det.

Kurderna i norra Irak fick ingen egen stat, de fick istället pansarvagnar från centralregeringen i Bagdad.

Och kurderna i norra Syrien, som tappert försvarde Kobane för tre år sedan, lämnas ensamma när turkiska stridsflyg låter bomberna regna över Afrin.

Den trojka som består av Ryssland, Iran och Turkiet, som gick ihop för att mäkla fred i Syrien, ser ut att vara bräckligare än på länge.

Samtidigt som turkiska plan bombar Afrin har den syriska regimen dragit igång en offensiv mot Idlib, det sista större området som kontrolleras av rebeller (framför allt jihadister).

Turkiet kräver att regimen avslutar offensiven. Ryssland och Iran deltar i den. Både Iran och Ryssland kritiserar Turikets handlingar i Afrin (även om offensiven sker med Rysslands goda minne). Turkietkännaren Paul Levin spår dock att Turkiet kan ha fått Ryssland att gå med på insatsen i Afrin i utbyte mot fria händer i Idlib.

En sådan uppgörelse skulle kunna ses som att Ryssland och Turkiet kommer allt närmare varandra. Detta sker samtidigt som att USA:s ställning i regionen försvagats ytterligare den senaste tiden.

Dåvarande utrikesministern Rex Tillerson uppmanade Iranstödda miliser i Iraks armé att avstå från att anfalla Kirkuk i höstas. De lyssnade inte. USA tittar nu på när Nato-kollegan Turkiet anfaller YPG, som amerikanerna tränat upp (Enligt Pentagon har USA dock aldrig tränat YPG-soldater i Afrin).

Washingtons strategi med att beväpna kurdiska trupper för att förhindra att IS återuppstår håller på att gå i kras.

Den turkiske presidenten Erdogan har för övrigt sagt att nästa mål är Manbij.

Ett område som patrulleras av amerikanska soldater.

Publisert:

LÄS VIDARE