Ingvar Kamprad är död – Ikeas grundare blev 91 år

Ingvar Kamprad är död, bekräftar Ikea för Aftonbladet.

Den världsberömda grundaren av möbelföretaget Ikea blev 91 år gammal.

– Vi sörjer förlusten av vår grundare och kära vän Ingvar, säger Jesper Brodin, VD och koncernchef för Ikea-koncernen.

Ingvar Kamprad dog i sitt hem i Småland på lördagen den 27 januari, uppger Ikea i ett pressmeddelande.

Han dog i sviterna av lunginflammation efter en flygresa, berättar nära vännen Bertil Torekull för Aftonbladet.

Ingvar Kamprad dog omgiven av sina närmaste.

– Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel, säger Torbjörn Lööf, VD och koncernchef för Inter Ikea Group.

Grundade Ikea som 17-åring

Ingvar Kamprad föddes i Småland den 30 mars 1926. När Kamprad var 17 år gammal grundade han handelsfirman Ikea i Älmhult. Företagsnamnet bildades som en förkortning av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd – adressen till gården där Kamprad växte upp.

I dag har Ikea 362 varuhus i 29 länder. Sedan 1988 har Ingvar Kamprad inte haft någon operativ roll i Ikea, men han har bistått företaget i en roll som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad bodde i Schweiz under 37 års tid. År 2015 sålde han villan utanför Lausanne, i samband med detta flyttade han hem till Älmhult i Småland.

Kungen: ”Jordnära person”

Ingvar Kamprad var vida känd för sin livsgärning Ikea. Nyheten om hans bortgång rapporteras i medier världen över.

– En enkel, sparsam själ som vann Sveriges och hela världens hjärtan genom att erbjuda billiga och väldesignade möbler, den bilden kommer leva kvar, säger Tomas Sjöberg, som skrivit en biografi om Ingvar Kamprad.

Kung Carl XVI Gustaf säger att Ingvar Kamprad genom sitt livsverk bidrog till att föra Sverige ut i världen.

– Han var en jordnära person med ett stort engagemang. Jag och Drottningen hade så sent som i somras förmånen att samarbeta med honom i frågan om äldre människors boendesituation. Mina och min familjs tankar och djupaste deltagande går idag till Ingvar Kamprads familj och vänner, skriver kung Carl Gustaf i ett uttalande.

Sveriges statsminister kallar Ingvar Kamprad för en unik entreprenör.

– Jag har nåtts av det sorgliga beskedet om Ingvar Kamprads bortgång. Jag tänker framför allt på hans familj och alla vänner i dag. Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal, säger statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Arbetade in i det sista

Företaget Ikea skriver att Ingvar Kamprad arbetade in i det sista, efter sitt motto; att det mesta ännu är ogjort.

– Vi sörjer förlusten av vår grundare och kära vän Ingvar. Hans arv kommer att beundras i många år framöver och hans vision, att skapa en bättre vardag för de många människorna, kommer även i fortsättningen att vägleda och inspirera oss, säger Jesper Brodin, VD och koncernchef för IKEA-koncernen.

Ingvar Kamprads betydelse som entreprenör var enorm, i en tid då få i Sverige vågade vara offensiva affärsmän, säger entreprenören Jan Carlzon.

– Han var inte så bunden vid tekniska intressen, utan han förstod värdet av att tjäna människor och göra det genom de människor som arbetar i hans verksamheter, säger Jan Carlzon.

Publisert:

LÄS VIDARE