Nordkorea planerar missilparad inför OS – ska ”skrämma skiten ur amerikanerna”

NYHETER

Nordkorea planerar att hålla en militärparad dagen innan invigningen av vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea, uppger källor för CNN.

Anledningen? Att ”skrämma skiten ur amerikanerna”.

Mellan 9 och 25 februari pågår de Olympiska vinterspelen 2018 i Pyeongchang i Sydkorea.

Inför de stundande tävlingarna inledde Nord- och Sydkorea samtal för att lätta upp den spända stämningen mellan länderna, vilket resulterat i att syd- och nordkoreaner kommer att marschera in under gemensam flagg på OS-arenan när spelen invigs den 9 februari.

Vill ”skrämma skiten ur amerikanerna”

Men trots att stämningen utåt verkar vara bättre än på många år uppger nu källor för CNN att Nordkorea planerar att visa upp dussintals långdistansmissiler under en militärparad i landet dagen innan OS-starten.

Anledningen? Att skrämma skiten ur amerikanerna.

Under paraden kommer flera interkontinentala ballistiska missiler av modellen Hwasong-15, som Nordkorea provsköt för första gången i november förra året, att visas upp enligt källorna som inte heller utesluter att ett nytt missiltest från Nordkorea är att vänta ”inom en snar framtid”.

Allt för att skicka ett starkt budskap till de amerikanska trupperna som är placerade i området.

Ställde in gemensamt framträdande

Nordkoreas beslut om att delta i vinter-OS har setts som ett genombrott i de spända relationerna mellan länderna på den koreanska halvön.

Men processen har inte varit smärtfri. Under måndagen ställde Nordkorea in ett gemensamt kulturframträdande som skulle hållas inför OS. Enligt källor till CNN kan även andra planerade evenemang komma att avbrytas.

Utländsk media har också förbjudits att bevaka den kommande militärparaden, vilken är en vändning från paraden i april, då Pyongyang valde att visa upp sina nya långdistansmissiler för omvärlden.

Det här är demilitariserade zonen i Korea 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM