Sandra stoppade mobbningen av flicka med Downs syndrom - hyllas av tusentals

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Privat/Björn Lindahl
Foto: Privat/Björn Lindahl

När en ung tjej med Downs syndrom blev trakasserad av fyra tonårstjejer valde Sandra Hallén att säga ifrån - trots att hon lider av social fobi.

När Sandra Hallén, 19, från Göteborg åkte hem i går eftermiddag såg hon att ett tonårsgäng trakasserade en ung tjej med Downs syndrom längre fram i spårvagnen.

– De sa att hon var äcklig och att hon ska sluta dregla, berättar Sandra för Aftonbladet.

Ingen stoppade mobbingen och tjejen såg märkbart upprörd ut. Då fick Sandra nog, samlade mod och tog saken i egna händer.

– Jag är inte en sådan som vågar säga ifrån. Men detta berörde mig enormt. Att ingen annan reagerade var väldigt chockerande för mig, vilket motiverade mig att gå fram trots att jag har social fobi, säger Sandra till Aftonbladet.

Kallades för "äcklig ginger punk rocker"

Sandra gick och satte sig vid den unga flickan för att visa sitt stöd. Då gav sig tonårsgänget på henne istället.

– De sa att jag är en "äcklig ginger punk rocker" och att jag borde gå någon annanstans, att jag inte ska lägga mig i. Men det är min ensak när folk beter sig illa mot någon annan, säger Sandra.

Tack vare Sandras mod valde ännu en tjej på vagnen att agera. Hennes ord fick tonårsgänget att till slut gå av vagnen. Först då kunde den unga trakasserade tjejen andas ut. Tillsammans kom de överens om att Sandra ska följa den unga flickan till hennes hållplats. 

– När vi gått av på hennes station stod vi och pratade i några minuter. Hon tackade mig och jag såg verkligen hur mycket det betydde för henne. Då kände jag att jag verkligen gjort rätt, berättar Sandra.

"Om alla vore som du skulle det inte finnas mobbing"

När Sandra kom hem berättade hon om vad hon hade varit med om på Facebook. Händelsen engagerade tiotusentals svenskar och inlägget har över 20 000 delningar, 100 000 likes och 7000 kommentarer. Många är upprörda, men också glada över Sandras agerande.

"Sandra du är dagens största ängel med världens godaste hjärta. Alla i spårvagnscupén borde ha ställt sig upp bredvid dig. Strålande", skriver en person på Sandras inlägg. 

"Bra gjort Sandra, om alla vore som du skulle det inte finnas nåt som heter mobbing," skriver en annan person på Facebook. 

Vad tar du med dig från det här?

– Att man inte ska sitta och tänka för länge för då kan det vara försent. Man kan göra så mycket för en annan person med en så liten handling. Ingen människa ska behöva bli utsatt utan att någon säger ifrån, säger Sandra.
 

Nyheter24 har tidigare skrivit om om nyheten.

Cassandra M Klatzkow

Publicerad: