TV3

– Jag hade ingen chans mot ”Bengt”

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Misshandel, trakasserier, dödshot och våldtäkt.

”Bengt” beskrivs som den mest notoriske och sadistiske förföljaren i TV3-programmet ”Stalkers” historia.

– Jag förstod att jag hade gjort ett stort misstag samma dag som vi gifte oss, för det var också första gången som han slog mig, säger hans exfru i programmet.

Elisabeth Dagemansson, 57, hade varit gift i 20 år när hennes man omkom i en trafikolycka.

Efter två år som änka träffade hon ”Bengt” via en dejtingsajt.

Hon föll för hans charm och hans vänliga sätt, men efter att de flyttat ihop bara några veckor senare var han som förbytt.

– Han kallade mig kuksugare och allt möjligt du kan tänka dig. ”Dina döttrar är lika stora horor som du”, berättar Elisabeth i programmet.

Hon bad ”Bengt” att flytta, men trots att hon stod ensam på hyreskontraktet vägrade han.

–Då kom han upp och så sa han: ”Nu ska vi ha sex.” Jag sa ”nej, du ska gå härifrån”, och då tryckte han ner mig på sängen och började tafsa på mig. Jag hade ingen chans.

Dömts flera gånger

Till slut fick Elisabeth hjälp av polisen och ”Bengt” blev tvungen att flytta ut. Han fortsatte dock att hota och trakassera, vilket gjort att Elisabeth flyttat sex gånger och skaffat skyddad identitet. Men inte heller det stoppade ”Bengt” från att söka upp henne.

Efter att ”Stalkers”-redaktionen kollat upp ”Bengt” i brotts- och belastningsregistret hittar de en mängd andra kvinnor som tillsammans tecknar bilden av den mest notoriske och sadistiske förföljaren i programmets historia. Enligt ”Stalkers” har ”Bengt” flera gånger tidigare dömts till skyddstillsyn och rättspsykiatrisk vård för bland annat misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande och våldtäkt.

Hans exfru Inga-Lill, 55, som har en tonårig son med ”Bengt”, minns ett tillfälle som gjorde henne särskilt rädd.

– Han satte på en kastrull med vatten så att det blev så gott som kokhett och hällde det över mig. Sen hämtade han en flaska olja som han hällde över mig. Han hämtade ett moppskaft som han slog mig med över handloven så benet gick av i handloven. Han klippte sönder alla mina kläder tills jag var helt naken, sen tvingade han in mig i duschen och satte på iskallt vatten och höll mig vaken hela natten. Det var fruktansvärd terror.

Har blivit varnade

Flera av kvinnorna har tidigt i relationen blivit varnade för Bengt, bland annat av hans egen son.

– Ja, det stämmer. För jag vet hur mycket han har sårat min mamma. Och han har jagat oss i hela mitt liv egentligen, säger sonen i programmet.

Trots det har kvinnorna ändå fallit för Bengt.

– Han är oerhört manipulativ och lyckas nosa upp kvinnor som har särskilda behov, säger Inga-Lill, som i dag har lyckats gå vidare i livet, till Aftonbladet.

– Efter skilsmässan och allt elände i samband med den har jag faktiskt fått ett väldigt gott liv. Jag har bland annat gått i terapi i en kvinnojours regi i 23 veckor. Det var till väldigt stor hjälp. Jag var inte så ensam och konstig som jag trodde att jag var.

När ”Stalkers” programledare Jenny Gourman Strid konfronterar ”Bengt” i samband med en rättegång mot honom börjar han skratta.

– Varför det? frågar Jenny Gourman Strid.

– Du är kvinna. Du strider för kvinnorna, svarar ”Bengt”.

Polisen varnar kvinnor

”Bengt”, som i dag är i 60-årsåldern, dömdes till skyddstillsyn och öppen psykiatrisk vård. Eftersom han alltjämt är på fri fot väljer ”Stalkers” att i slutet av programmet gå ut med hans riktiga identitet och avråder kvinnor från att inleda ett förhållande med honom.

– Man ska lyssna på sina varningsklockor. Och är man osäker på sig själv ska man ta hjälp av andra. Lyssna på omgivningens reaktioner på den här mannen, säger Inga-Lill till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

TV3

Brott