Sjöstedt: "EU tänker nästan inte på jämställdhet"

Jonas Sjöstedt vill se en kvinna representera Sverige i EU-kommissionen i höst

I höst utses de kommissionärer som ska sitta i EU-kommissionen under de kommande fem åren.

Nu går Jonas Sjöstedt (V) ut i Aftonbladet med namnen på de kandidater som han vill se representera Sverige i kommissionen.

– En av de finaste portföljer som vi kunde få skulle vara en miljö- eller jämställdhetskommissionär, säger han till Aftonbladet.

Vart femte år tillsätts en ny EU-kommission, EU:s verkställande organ, och den 1 november i år är det dags för en ny kommission att utses.

I Sverige är det regeringen som föreslår vem som ska bli EU-kommissionär från Sverige.

Till Aftonbladet går Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, nu ut med namnen på de kandidater som partiet vill se representera Sverige i EU-kommissionen under nästa mandatperiod.

– Vi vill ha en rödgrön kommissionär, förstås. Vi har funderat över två namn och det är Maria Wetterstrand (Mp), som har både miljö- och jämställdhetskompetensen, och Lena Sommestad (S), som har varit miljöminister. De är båda starka namn, säger han till Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt förklarar att Vänsterpartiet anser att det är viktigt att Sveriges blivande kommissionär inte bara tillhör det rödgröna blocket, utan också att personen är kunnig inom områdena miljö och jämställdhet.

– En av de finaste portföljer som vi kunde få skulle vara en miljö- eller jämställdhetskommissionär. Det är på tiden och det vore fint om Sverige kunde få en.

Jonas Sjöstedt betonar att han vill se en kvinna representera Sverige i EU-kommissionen.

– Det är katastrofalt få kvinnor som föreslås. Vi bör kräva att EU-kommissionen blir jämställd och då bör vi själva föreslå en kvinna. EU tänker nästan inte på jämställdhet och jag tror att vi har mycket att bidra med.

Även miljöområdet framhåller Jonas Sjöstedt som viktigt inom EU-kommissionen. Han menar att miljöarbetet har tappat fart inom kommissionen, som han anser inte bryr sig så mycket om miljöfrågor.

– Kemikalielagstiftningen behöver skärpas framöver. Det är viktigt att ha någon som brinner för frågorna.  

Jonas Sjöstedt säger att han är förvånad över att regeringen ännu inte har gått ut med sina förslag på kandidater till kommissionen. Han tror dock att regeringen kommer att föreslå Sveriges nuvarande EU-kommissionär, Cecilia Malmström (FP), eller utrikesminister Carl Bildt (M). 

– Carl Bildt vore direkt olämplig som EU-kommissionär. Dels av politiska skäl – han är exempelvis för euron som majoriteten av befolkningen är emot. Och dels på grund av förundersökningen om Lundin Oil, som fortfarande pågår. Det är folkrättsbrott det handlar om, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Daniel Valiollahi, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, har Moderaterna inte föreslagit några kandidater än eftersom partiet anser att det är viktigt att först veta vilken portfölj som man har.

– Det är en process som måste gå innan man börjar titta på namn. I första hand måste man diskutera portfölj innan man diskuterar person, så det kommer väl framöver, säger han.

När det kommer till Jonas Sjöstedts kritik mot Carl Bildt som eventuell föreslagen kommissionär har Daniel Valiollahi inga kommentarer.

– Det är inte Jonas Sjöstedt som bestämmer vem som blir kommissionär. Annars har jag inga synpunkter på vad han tycker.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN