Larmet: Ebola kan spridas som en skogsbrand

"Det räcker med en tändande gnista från ett träd"

Han ledde kampen mot ebolautbrottet i Västafrika.

Nu har läkaren Sheik Umar Khan själv dött i sjukdomen.

Samtidigt stoppas flygen till de hårdast drabbade städerna.

– Viruset kan spridas som en skogsbrand, säger Stephen Monroe vid USA:s hälsomyndighet.

Amerikanen Patrick Sawyer, 40, började må dåligt ombord på ett flygplan från Liberia i västra Afrika i förra veckan. Innan han nådde sin slutdestination i Nigeria passerade han flygplatser i både Ghana och Togo. I fredags dog han i ebola, en av de dödligaste sjukdomar som finns.

Ebola kan spridas via kroppsvätskor. Sawyer uppges ha kräkts och haft diarré på minst ett flygplan.

Flyg stoppas

Ingen vet hur många människor som Patrick Sawyer hade kontakt med under sin resa. Att han överhuvudtaget blev ombordsläppt på internationella flighter har väckt oro för att madrömsscenariot kan slå in: Ebola som sprids mellan flygresenärer. Nu kartlägger hälsoorganisationer passagerare och flygpersonal som kan ha mött Sawyer.

Samtidigt stoppas flyg till de hårdast drabbade städerna och kontrollen av passagerare skärps.

"Kan spridas som en skogsbrand"

Över 650 personer har dött i ebola-utbrottet i västra Afrika. Enligt den amerikanska hälsomyndigheten CDC är utbrottet det största någonsin. CDC varnar för att ha kontakt med blod eller kroppsvätskor från sjuka i de drabbade länderna.

– Viruset kan spridas som en skogsbrand, där det räcker med en tändande gnista från ett träd, säger Stephen Monroe från CDC i ett uttalande.

Sjukvårdare drabbade

Läkaren Sheik Umar Khan var en av dem som ledde kampen mot ebola-utbrottet. På tisdagen dog han själv i sjukdomen i Sierra Leone. Han har hyllats som en nationalhjälte efter att ha riskerat sitt liv genom att behandla dussintals ebola-drabbade, rapporterar AP.

Men det är fler sjukvårdare som har drabbats. Den amerikanske läkaren Kent Brantly, 33, behandlade ebolasjuka i Liberia och upptäckte att han började uppvisa symptom på den dödliga smittan.

– Jag ber innerligt att Gud hjälper mig överleva den här sjukdomen, skrev han i ett brev till kollegan David Mcray, enligt New York Post.

Publisert: