Nyheter

Källor: Krig i Ukraina

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Röda korset betraktar numera konflikten i östra Ukraina som krig, enligt Reuters.

Det gör att flygkatastrofen kan leda till internationellt åtal för krigsbrott.

– Om det stämmer har Röda korset helt rätt i sin bedömning, säger folkrättsexperten Ove Bring till Aftonbladet

Den internationella Röda Kors-kommittén har FN:s mandat att avgöra när konflikter ska bedömas som krig, vilket innebär att folkrättens särskilda lagar börjar gälla.

Nu uppger diplomatkällor för Reuters att neutrala Röda korset beslutat att så är fallet, men inte velat lämna beslutet officiellt för att inte stöta sig med Kiev eller Moskva.

– Det här förändrar (separatisternas) ansvar på den internationella arenan. Det här gör att individer lättare kan åtalas för krigsbrott, säger Andrew Clapham på Genèveakademin, en organisation som arbetar med folkrätt, till Reuters.

Gynnar Ryssland

Om uppgifterna är korrekta innebär det hårt slag mot den nya regeringen i Ukraina – och skulle kunna gynna Ryssland och Vladimir Putin, enligt Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan och Stockholms universitet.

– Regeringen i Kiev betraktar det inte som ett krig utan som att man bekämpar en terroriströrelse inom sitt eget territorium. Det är viktigt för dem att kalla det för terroristhandlingar, säger han och fortsätter:

– Regeringen i Moskva har inget emot den här bedömningen som spelar dem i händerna rent politiskt. De säger ju att ukrainska regeringen för krig mot sin egen befolkning.

Men internationella Röda Kors-kommitténs bedömning ser Ove Bring som helt korrekt och naturlig.

– Det som pågår i östra Ukraina är en intern beväpnad konflikt, i den meningen är det krig.

Däremot kommer det inte att ha några andra konsekvenser i nuläget annat än att det rent politisk är besvärande för regeringen i Kiev, enligt Ove Bring. Rent militärt kommer det inte betyda något, uppger han.

Omkomna på väg hem

Ett tåg med kvarlevor efter runt 280 av de omkomna i flygkatastrofen har nått den regeringskontrollerade staden Charkiv. Det kylda tågets last överlämnas nu till nederländska experter som på plats ska undersöka kvarlevorna innan de flygs tillbaka till Amsterdam, rapporterar nyhetsbyråer enligt TT. Separatisternas hantering av offren och det faktum att de försinkat utredningen har kritisterats skarpt av både nederländska och australiensiska regeringarna, vars länder representerar många offer.

Nederländska åklagare ska ha inlett en förundersökning med misstankar om mord, krigsbrott och att planet avsiktligt skjutits ned, enligt Reuters.

Delvis mobilisering

Samtidigt meddelar Kiev att man trappar upp kriget mot rebellerna, skriver TT. Det ukrainska parlamentet uppges ha godkänt en delvis mobilisering där ytterligare 15 stridande förband och 44 enheter mobiliseras.

Under natten inträffade en självmordsattack i östra Ukraina, uppger en talesman för den ukrainska militärens "antiterrorinsats" i östra Ukraina.

– En vägspärr attackerades av en självmordsbombare i en minibuss fylld med sprängmedel, säger han till tv-stationen 112 enligt TT.

Väntan på utredning

De svarta lådorna från MH17 har under natten levererats till malaysisk militär i Donets, för att sedan överlämnas till en internationell utredningskommission. Överlämnandet ska ha skett efter förhandlingar mellan Malaysias premiärminister Najib Razak och rebelledaren Alexandr Borodaj, enligt AFP.

Lådorna uppges vara i gott skick.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: