Diskmaskinstillverkare: Sluta att skölja av din smutsiga disk

NYHETER

Tallriken blir renare om du inte sköljer av den innan den stoppas in i maskinen

1 av 2 | Foto: alexraths/istockphoto.com

Disken blir renare om du låter bli att skölja den innan du stoppar in den i diskmaskinen.

Det är flera diskmaskinstillverkare överens om.

– När fabrikerna testar diskmaskiner så testas de utan att maten sköljs bort. Och det visar sig att resultatet är bättre då, säger Kjetil Mikkelborg, marknadsansvarig vid Grundig, till VG.

Är du en av dem som sköljer av dina smutsiga tallrikar, glas och bestick innan du stoppar in dem i diskmaskinen?

Då är det hög tid att du slutar med det – om du vill få ett så rent resultat som möjligt. Åtminstone om man ska tro ett flertal tillverkare av diskmaskiner och maskinmedel.

Skrapa bort matrester – men skölj inte

Enligt en undersökning som hushållsmaskins- och vitvarutillverkaren Miele har gjort sköljer hela 95 procent av användarna sin disk innan de stoppar in den i diskmaskinen, skriver den norska nyhetssajten vg.no.

Flera tillverkare inom branschen är överens om att det är ett stort misstag. Enligt dessa ska man endast skrapa bort matresterna innan disken stoppas in i maskinen. Man ska alltså undvika att spola vatten på disken.

– När fabrikerna testar diskmaskiner så testas de utan att maten sköljs bort. Och det visar sig att resultatet är bättre då. Dessutom tar det mer energi att skölja först och maskinmedlet rengör väldigt bra. Det är ett självrensande filter som gör att matresterna samlas och löses upp. Detta går genom en separat pump och försvinner, säger Kjetil Mikkelborg, marknadsansvarig vid Grundig, till VG.

"Kommer att spara vatten"

Anledningen till att du ska låta bli att skölja disken innan du stoppar in den i maskinen är att dagens maskiner är relativt avancerade. De flesta av dagens maskinmärken har en inbyggd automatik som kan analysera hur smutsig disken är.

– Det är den nya teknologin som är så. Du kommer att spara en hel del vatten, eftersom sköljprogrammen använder högst fyra liter. Och du kan tänka dig hur mycket varmvatten som går åt när du sköljer tallriken, säger Finn Aagaard, presskontakt vid Electrolux i Norge, till VG.

Han rekommenderar att man skrapar bort köttben, fiskben och det mesta av matresterna på tallriken innan den stoppas in i maskinen.