”Försvaret vet mer än vad de säger”

avErik Melin, Ida Persson

Försvaret och allmänheten har gjort flera observationer under sökandet i skärgården.

Men experter menar att Försvaret inte berättar allt.

– Jag skulle tro att de gjort mycket fler observationer än vad de säger, säger Tomas Ries, lektor i strategi och säkerhetspolitik.

Foto: Per-Olof Sännås
Ompackning under sökpådraget i Stavsnäs natten mot onsdagen.

Två nya observationer har gjorts i underrättelseoperationen i Stockholms skärgård, utöver de tidigare tre. Det är bara dessa fem, allmänhetens observationer, som klassas som intressanta.

– Alla fem observationer kommer från tips. Vi har egna observationer men de har klassats så lågt så att de har jag inte informerat om, sa ställföreträdande insatsledaren Anders Grenstad på en presskonferens på tisdagen.

Försvaret har bedrivit spaningsarbete i skärgården i fem dagar. Trots det bedöms inte de egna observationerna som tillräckligt trovärdiga.

– Allmänheten har ju ett visst försprång och då måste vi jobba för att komma ikapp det, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

”Vill inte offentliggöra”

Experter menar dock att det inte är osannolikt att försvaret gjort många fler observationer än vad myndigheten går ut med offentligt.

– Det är till och med troligt. Försvaret har sagt vid flera tillfällen att om de lämnar ut för mycket uppgifter så kan det gagna motståndare. Inte bara nu utan också i framtiden. Man vill inte offentliggöra hur man anskaffar sig information, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert och konsult på Försvarshögskolan.

”Kan inte visa allt”

Tomas Ries menar att det är en balansgång i ett demokratiskt samhälle. Vad enskilda medborgare ska ha rätt att veta måste ställas mot rikets säkerhet.

– Vi kan inte visa allt för omvärlden. Jag misstänker att försvaret inte vill avslöja alla observationer som de gjort. Jag skulle tro att de gjort mycket fler observationer än vad de säger. Vad allmänheten gjort är inte hemligt, det är inga problem att avslöja. Försvaret däremot har ju anledning att inte visa vad de fått fram, säger Tomas Ries.

På Försvaret menar man att man är öppna.

– Så fort vi har information som är intressant så kommer jag att delge den, sa ställföreträdande insatschef Anders Grenstad på gårdagens presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM