”Ett skafferi fullt av kanonmat till IS”

avErik Wiman

1 av 16

göteborg. Bomberna regnar över IS i Irak och Syrien.

Det avskräcker inte fler och fler unga män att ansluta sig till terrororganisationen.

På kort tid har Göteborg blivit en av rörelsens främsta rekryteringsbaser i Europa.

– Det här är en nödsituation, vi är ett skafferi fullt med kanonmat till IS, säger integrationspolisen Ulf Boström.

För en månad sedan intervjuade jag Abraham, en ung man från Göteborg som själv varit vid frontlinjen i Aleppo och som stödjer idén om ett Kalifat där sharialagar råder. Vid fronten spelade han in sina vänner, som uppmanade andra att ansluta sig till jihad. De beskriver kriget som det enda rätta livet, nu är flera av dem döda.

Sedan dess har vi fortsatt vår granskning av Göteborg, staden som en ung man senare i det här reportaget kommer att kalla ”IS svenska huvudstad”.

Följande är fakta:

Säpo känner till omkring 130 personer från Sverige som anslutit sig till IS i Syrien och Irak och räknar med ett mörkertal som är minst lika stort. Göteborg är klart överrepresenterat i statistiken.

Följande är obekräftade uppgifter, men som ingen motsätter sig:

Bara från Göteborg har minst 150 personer rest till Syrien och Irak för att strida. De allra flesta har anslutit sig till IS.

– Alla gillar det vinnande laget, de sa att de skulle instifta ett kalifat och de har gjort det, är Abrahams förklaring varför just IS lyckas rekrytera så många.

Men svaret är långt ifrån tillräckligt.

Hur blev Sveriges näst största stad en rekryteringsbas för världens mest fruktade terrororganisation?

Angered, Hammarkullen, Biskopsgården, Gårdsten och Hjällbo. Förorterna breder ut sig norr och nordost om Göteborg. Det tar en knapp halvtimme med buss eller spårvagn och jag skrev först att det är som att förflytta sig mellan olika världar, men det är förstås en floskel. Världen och staden är den samma, det är människors livsvillkor som skiljer sig.

Det är i de här bostadsområdena koncentrationen av de som ansluter sig till IS är bland den högsta i Europa, slår forskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren fast i tidskriften Foreign Policy.

– Om du söker IS huvudstad i Sverige har du kommit rätt, säger en man i 20-årsåldern som själv bor i ett av område med identiska höghus. 

Vi kan kalla honom Tarek.

Den första kontakten sker via Facebook. Jag väcker hans nyfikenhet när jag skriver att jag själv rapporterat mycket från Mellanöstern, bland annat krigen i Gaza. Efter att jag skickat länkar på några artiklar går han till sist med på att låta sig intervjuas, mot löfte om total anonymitet.

– Om de visste att jag pratade med er skulle jag inte kunna känna mig trygg någonstans, ni är Kafir. (Otrogna reds. anm.)

”Har lovat att inte resa ner”

Tarek har skägg och kort mustasch på det sätt som är typiskt för IS-anhängare. Han har vuxit upp med strikt sunni-muslimska värderingar, men hans familj tar starkt avstånd från den Islamiska staten.

– De har varit oroliga att jag ska resa ner, men jag har lovat dem att jag inte kommer göra det.

Flera av hans bekanta betraktar rörelsens ledare Abu Bakr al-Baghdadi som en hjälte. Själv delar han många av deras tankar, men tror inte att just IS är rätt organisation att ansluta sig till för den som vill komma till jihad.

– Islam har tvingats in i ett krig av USA och vi har rätt att försvara oss. Det är min grundinställning på samma sätt som jag anser att den som medvetet provocerar genom att avbilda profeterna ska straffas.

”Första dörren som öppnas”

Tarek berättar att det finns en rad lokaler runt om i Göteborg som fungerar som allt från värvningscentraler till rena resebyråer för jihadister. En mötesplats ligger i närheten av Hjällbo torg.

När jag går förbi är det ingen där. Bakom dörren var det tidigare en tvättstuga men sedan många år tillbaka fungerar lokalen som en böneplats eftersom Hjällbo saknar en riktig moské.

– Långt ifrån alla som är där gillar IS, men den som kommer dit med vissa attribut och en viss inställning, blir förr eller senare kontaktad av det du skulle kalla för rekryterare, säger Tarek.

– Det är den första dörren som öppnas, sen är det några fler längs vägen, säger han.

Flera andra källor pekar också ut lokalen som en plats där IS-anhängare rör sig. Av rädsla för hot, vill ingen av de jag pratar med ha sitt namn i tidningen.

”En adress är högintressant”

Från flera håll får jag berättat att de mer känsliga mötena oftast äger rum i lägenheter bakom stängda dörrar.

– Det ska finnas en bostadsadress som är högintressant just nu, men polisen känner fortfarande inte till den, säger en källa.

– Där har flera personer på bara ett par månader blivit så övertygade salafister att de senare rest till al-Raqqa och gått med i IS. (Salafister drivs av en militant radikalism och deras mål är en global islamisk stat. reds anm.)

Även forskaren vid försvarshögskolan Peder Hyllengren har fått uppgifter om en specifik lägenhet som säkerhetspolisen nu intresserar sig för.

– Jag hörde om den nu i veckan, säger han.

Men möteslokaler och samlingsplatser är egentligen oviktiga för den som vill förstå hur IS rekrytering fungerar, menar Tarek.

Han beskriver att drömmen om martyrskapet ofta föds och göds via sociala medier.

– Vi hittar sanningen där. Filmer på Bashar al-Assads, USA:s och Israels övergrepp, sånt som ni inte bryr er om. Hur ska vi bara kunna se på när våra muslimska vänner slaktas.

Tarek, säger sig veta exakt hur en krigsresa till IS går till.

– Här hemma kan du få hjälp med allt från att ansöka om ett pass och köpa flygbiljetter till att få inköpslistor på utrustning som är bra att ha med sig, säger han.

– De flesta jag känner har rest till Istanbul, där det finns ett speciellt safehouse för svenskar, sen är det bara att åka vidare med bil ner till gränsen mot Syrien där smugglare hjälper dig över.

Enligt Tarek behövs det ingen större plånbok för att genomföra resan.

– Det är lätt och billigt. Ena dagen står du i Angereds centrum och några dagar senare befinner du dig på ett träningsläger i Syrien.

Vi har ingen anledning att tvivla på det han säger. Ungefär samma uppgifter har vi fått från flera andra håll och under en resa till den syriska gränsen i höstas blev jag själva kontaktad av flera personer som erbjöd sig att smuggla mig och fotograf Jerker Ivarsson in i Syrien för några hundra dollar.

”Barn i mellanstadiet hyllar martyrer”

En frivilligarbetare som tidigare utsatts för allvarliga hot i Hjällbo beskriver hur de radikala idéerna söker sig allt längre ner i åldrarna.

– Du kan höra barn i mellanstadiet hylla martyrer och Daesh. (Arabiska namnet på IS reds anm.)

Personen är samtidigt mycket angelägen om att förorterna inte ska stigmatiseras och pekas ut som rena IS-fästen.

– Det här rör sig om en minoritet, de flesta muslimer är förstås oroade över vad som sker.

Samma sak säger Daniel Jonas, kanslichef vid den judiska församlingen i Göteborg. Vi träffas bakom de dubbla säkerhetsdörrarna i församlingens lokaler i centrala Göteborg. Utanför vaktar Säpo dygnet runt och även innanför dörrarna sitter en grupp poliser.

Efter den senaste tidens terrordåd i Paris och Köpenhamn är Daniel Jonas oroad för att något liknande ska hända i Göteborg.

Samtidigt vill han lyfta fram de goda exemplen och samarbetet som sker med bland annat Göteborgsmoskén.

– Vi har mycket goda relationer med dem och det känns viktigt i ett förebyggande syfte. Det är vikigt att komma ihåg att den typer av jihadister som reser ner till Syrien och Irak, inte i första hand är ett hot mot judar utan mot andra muslimer där nere.

Ulf Boström är integrationspolis och känner många av ungdomarna som blivit allt mer extrema i sina tolkningar av Islam och som till slut valt att ta upp vapnen.

– Det här är en nödsituation, vi är ett skafferi fullt med kanonmat till IS, säger han.

Orden hejdar alla andra tankar. Inte bara skaver de mot föreställningen om Göteborg, de sliter bort ett stort stycke från bilden av Sverige som ett välfärdsamhälle.

”Ett skafferi fullt med kanonmat”.

Med andra ord: unga män som står på rad redo att döda så många som möjligt och sedan dö själva.

Ulf Boström menar att sådana strömningar aldrig hade fått fäste i ett samhälle med mindre sociala klyftor.

– De här tankegångarna finns i mindre skala oavsett om vi hade haft ett jämlikt och rättvist samhälle, men när konsekvenserna av utanförskapet blir så stora att de tar över människors hela tillvaro, det är då sådana här tankar får brett fäste. Det fungerar på samma sätt med all extremism.

– Det här en av Europas mest segregerade städer, det är vi själva som har skapat en grogrund till det som nu sker genom att låta utanförskapet växa.

Valmöjligheterna blir färre

I rapporten ”Social hållbarhet” visade Göteborgs stad förra året på de stora skillnaderna i levnadsvillkor mellan olika stadsdelar i kommunen. Invånare i de värst utsatta områdena tjänar i snitt 20 procent av inkomsten för boende i stadens rikaste delar. En man i Angered förväntas leva nio år kortare än en man i stan.

25 procent av invånarna i Bergsjön upplever en social isolering, medan motsvarande siffran i Linnéstaden är en procent.

Lika djupa skillnader går att utläsa i allt från utbildningsgrad till tandhälsa.

– Det som vid första anblick ter sig helt oförklarligt, blir lite mer logiskt när vi tittar på de här killarnas bakgrund, säger han och beskriver hur många av dem hoppat av från skolan tidigt och flera av dem har misslyckats som småkriminella.

De lever i en värld där valmöjligheterna blir färre och färre, menar han.

– För att börja förstå måste du tänka dig en situation där du inte ser någon som helst framtid i det här samhället. Du känner dig inte välkommen någonstans och så plötsligt kommer någon och säger att du kan fylla en historisk uppgift, då är det inte orimligt att du spetsar öronen.

Övertygelsen är oftast något som växer fram, enligt Ulf Boström. Den breda basen av de som ska bli martyrer på slagfältet har matats med argument som i ett visst perspektiv kan ses som logiska, särskilt för den som tror sig ha Gud på sin sida.

Ett exempel på just sådan argumentation kommer från en ung man Aftonbladet talat med. Han har inga problem att försvara hur IS kunde bränna den jordanske piloten levande.

– Han flög in med ett stridsplan för att släppa bomber och döda tiotals, kanske hundratals. Vilken handling är egentligen värst?

”Det är flathet och oansvarigt”

Just nu pågår en utredning om hur svenska jihadister ska stoppas. När ett lagförslag ska presenteras är oklart.

Under tiden fortsätter tåget av blivande IS-anhängare i oförminskad takt.

Ulf Boström anser inte att Sverige har råd att vänta.

– Vi har hundratals unga svenskar som reser ner, och vi har stark anledning att misstänka att de gör det för att skära halsen av andra människor, då måste vi väl för fan stoppa dem. Vi kan inte stå med armarna i kors och säga att vi saknar lagrum, det är flathet och oansvarigt, säger han.

– I mänsklighetens namn måste vi stoppa det här nu.

ARTIKELN HANDLAR OM