Irak slår tillbaka mot IS

1 av 5 | Foto: Offensiven, med 20 000–30 000 soldater, beskrivs som den största sedan sunnimuslimska Islamiska staten (IS) erövrade stora delar av norra Irak i fjol.
NYHETER

IS förlorar mark.

Irak är på väg att återta Tikrit.

Samtidigt utreds Iraks USA-tränade ”Smutsiga brigader” för brott mot mänskliga rättigheter.

Runt 30 000 människor har samlats i en irakisk styrka för att ta tillbaka Tikrit. Det kallas den största motoffensiv som lanserats sedan terrorgruppen IS i fjol tog kontrollen över stora delar av Irak.

Iraks armé har tillsammans med shiitisk milis krigat i området under en vecka och under gårdagen rasade striderna i stadens största bostadsområde al-Qadisiyya, skriver TT.

Ett militärsjukhus ska bland annat ha återtagits från jihadisterna, vilket gjorde att man kunde hissa den irakiska flaggan där. Det uppger en

hög officer till AFP.

”Kommer driva ut IS”

General Martin Dempsey, USA:s militärchef, sa under ett pressmöte under onsdagen att IS håller på att förlora kontrollen över Tikrit.

– Det råder inga tvivel om att de kommer att driva ut IS ur Tikrit, säger han enligt BBC.

Om Tikrit – hemstad för den tidigare diktatorn Saddam Hussein – kan återtas, anses det vara ett viktigt steg för att fortsätta norrut mot Mosul, den största IS-hållna staden, skriver TT.

Enligt USA kommer de irakiska styrkorna att fortsätta offensiven i vår och kring april eller maj strida om den strategiskt viktiga staden Mosul.

Kurdiska styrkor uppges också efter strider mot IS ha tagit kontroll över den största vägen mellan Kirkuk och Mosul, skriver The New York Times.

Under striderna i det oljerika området har kurderna stöd av flygangrepp från den USA-ledda alliansen. Den har utfört 13 angrepp mot IS-mål i Irak under senaste dygnet.

”Smutsiga brigader”

Samtidigt som rapporterna om att IS grepp om de intagna områdena i Irak är på väg att lossas utreds irakiska styrkor för att ha anammat terrororganisationens kallblodiga taktik, uppger ABC News.

Irakiska milisstyrkor som tränats och beväpnats av USA anklagas för att ha begått krigsbrott. Utredningen drivs av Iraks regering och anklagelserna ska ha uppstått efter att brutala videoklipp och bilder av deras dåd figurerat i sociala medier, enligt den amerikanska nyhetskanalen.

– Små gruppers agerande kan få stora konsekvenser för Iraks regerings insatser om det inte utreds, säger en Pentagon-källa till nyhetskanalen.

ABC News uppger att materialet visar hur styrkorna som kallas ”Smutsiga brigader” massakrerar civila, utför tortyr och avrättningar.

”När de irakiska säkerhetsstyrkorna och miliserna återtar mark måste deras uppförande vara oklanderligt. Annars riskerar de att hamna i samma fack som dem som strider för IS” uppger amerikanska myndigheter i ett pressmeddelande till ABC News.

Och stödet till vissa irakiska styrkor från USA har redan dragits in på grund av rapporterar om grymheter, något som källor inom den amerikanska säkerhetstjänsten uppmärksammats i över ett års tid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak

USA