Ny extremcannabis har nått Sverige

NYHETER

Drogexperten: "Jag blir orolig"

1 av 3 | Foto: Extremcannabisen har nått Sverige.
Den innehåller tre gånger så hög substans av narkotika än normalt.

Extremcannabisen har nått Sverige.

Den innehåller tre gånger så hög substans av narkotika än normalt.

– De här preparaten är väldigt farliga, säger Lars Hansson på Tullverket.

Det var i februari i år som den nya och kraftiga sortens cannabis för första gången noterades. Den har förmodligen tillverkats i Marocko och tagits till Danmark med segelbåt.

En 25-årig dansk man hämtade 80 paket cannabis, i form av hasch, i fristaden Christiania i Köpenhamn. Han gömde den i reservhjulsbaljan i sin bil och körde mot Sverige.

Där blev det stopp.

Tullverket i Malmö kontrollerade bilen och hittade sammanlagt 9,9 kilogram med den rekordhöga halten av THC, det ämne i cannabis som skapar rusningseffekten.

Normal nivå är omkring tio procent – den här gången var det 33 respektiver 32 procent.

Nått svenska drogmarknaden

– Så höga halter har vi aldrig tidigare sett, säger Lars Hansson, Tullverkets specialist på narkotika.

Cannabis i form av hasch – och särskilt marijuana – är vanligt bland svenska ungdomar. Under våren har Tullverket ytterligare två gånger gjort liknande beslag som det i februari.

Trots det är Lars Hansson säker på att extremcannabis nått den svenska drogmarknaden. Det är inte säkert att den som röker eller äter den är medveten om de höga substanserna.

– Jag blir orolig och gör kopplingen till att cannabis bland ungdomar i Sverige upplevs som en ofarlig och harmlös drog, säger Lars Hansson och berättar att myndigheten noterat att THC-halten successivt ökat de senaste åren.  

Drogexpert: Väldigt farligt

Kai Knudsen, drogexpert och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, är också orolig över utvecklingen.

– Det farliga är att risken för akuta psykoser och andra psykiska biverkningar blir större. Den starka cannabisen ökar också risken för beroende. Den finns kvar i kroppen under längre tid och har man drabbats av en psykos är risken stor för att man gör det igen, säger han.

Den 25-åriga mannen dömdes i onsdags av Malmö tingsrätt till tre års fängelse för grov narkotikasmuggling. Tingsrätten tog ingen hänsyn till att halten var extra hög, enligt åklagaren Alexander Cronenberg.

– Men jag tycker att det borde påverka straffvärdet. Ibland förekommer höga halter av narkotika, då brukar det ge utslag, säger han.