Nyheter

Ny extremcannabis har nått Sverige

Av: 

Julia Wågenberg

NYHETER

Drogexperten: "Jag blir orolig"

Extremcannabisen har nått Sverige.

Den innehåller tre gånger så hög substans av narkotika än normalt.

– De här preparaten är väldigt farliga, säger Lars Hansson på Tullverket.

Det var i februari i år som den nya och kraftiga sortens cannabis för första gången noterades. Den har förmodligen tillverkats i Marocko och tagits till Danmark med segelbåt.

En 25-årig dansk man hämtade 80 paket cannabis, i form av hasch, i fristaden Christiania i Köpenhamn. Han gömde den i reservhjulsbaljan i sin bil och körde mot Sverige.

Där blev det stopp.

Tullverket i Malmö kontrollerade bilen och hittade sammanlagt 9,9 kilogram med den rekordhöga halten av THC, det ämne i cannabis som skapar rusningseffekten.

Normal nivå är omkring tio procent – den här gången var det 33 respektiver 32 procent.

Nått svenska drogmarknaden

– Så höga halter har vi aldrig tidigare sett, säger Lars Hansson, Tullverkets specialist på narkotika.

Cannabis i form av hasch – och särskilt marijuana – är vanligt bland svenska ungdomar. Under våren har Tullverket ytterligare två gånger gjort liknande beslag som det i februari.

Trots det är Lars Hansson säker på att extremcannabis nått den svenska drogmarknaden. Det är inte säkert att den som röker eller äter den är medveten om de höga substanserna.

– Jag blir orolig och gör kopplingen till att cannabis bland ungdomar i Sverige upplevs som en ofarlig och harmlös drog, säger Lars Hansson och berättar att myndigheten noterat att THC-halten successivt ökat de senaste åren.  

Drogexpert: Väldigt farligt

Kai Knudsen, drogexpert och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, är också orolig över utvecklingen.

– Det farliga är att risken för akuta psykoser och andra psykiska biverkningar blir större. Den starka cannabisen ökar också risken för beroende. Den finns kvar i kroppen under längre tid och har man drabbats av en psykos är risken stor för att man gör det igen, säger han.

Den 25-åriga mannen dömdes i onsdags av Malmö tingsrätt till tre års fängelse för grov narkotikasmuggling. Tingsrätten tog ingen hänsyn till att halten var extra hög, enligt åklagaren Alexander Cronenberg.

– Men jag tycker att det borde påverka straffvärdet. Ibland förekommer höga halter av narkotika, då brukar det ge utslag, säger han.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert: