”Terrorhotsnivån lika hög som vid 9/11”

Terrohotsnivån i Europa är den högsta på mer än tio år.

Upp till 5 000 personer som återvänder från konfliktzoner kan utgöra ett hot.

– Vi har uppenbarligen att göra med en stor grupp av framförallt unga män, säger chefen för Europeiska polisbyrån, Europol.

För en vecka sedan attackerade bröderna Kouachi satirtidningen Charlie Hebdo i Paris och mördade tolv människor. En tredje terrorist, Amedy Coulibaly, mördade en polis på gatan och sedan fyra personer i en antisemitisk attack mot en matbutik.

I måndags så varnade amerikanska experter för att det kan komma fler attacker i väst och framför allt Europa.

2 500 namn

Nu varnar chefen för Europol, som koordinerar polismyndigheter i Europa, för att hotet är svårt att överblicka. I går berättade Rob Wainwright att polisbyrån redan har namnen på 2 500 personer i Europa som kan utgöra ett potentiellt hot. Gemensamt för dem är att de tidigare rest utomlands för att strida i konflikter, till exempel i Syrien, för att sedan ha återvänt. 1 000 franska medborgare och 500 brittiska ska finnas bland personerna som Europol har koll på, rapporterar brittiska the Guardian.

– Vi har uppenbarligen att göra med en stor grupp av framförallt unga män som har potentialen att komma tillbaka och har potential eller uppsåt och kapacitet att utföra attacker likt dem vi såg i Paris förra veckan, säger Rob Wainwright, chef för Europol.

Svårt att övervaka alla

Vid ett möte vid det brittiska inrikesministeriet förklarade Wainwright för brittiska parlamentsledamöter att terrorhotsnivån i Europa är den högsta sedan terrorattackerna mot World Trade Center, år 2001. Hotet är också allvarligare nu eftersom de potentiella terroristerna är mer diffusa och självständiga, menade Wainwright.

Han menar att det stora antalet personer som kan utgöra ett hot gör att det är exceptionellt svårt att övervaka alla. Terrorister kan också lätt gömma sin kommunikation och verksamhet från polismyndigheter genom att använda sig av delar av internet som inte är åtkomliga på konventionella sätt, så kallade dolda nätverk.

– En av de viktigaste utvecklingarna vi ser just nu i samband med det rådande hotet är sättet som internet används på, mycket aggressivare och mer fantasifullt, säger Wainwright.

Terrorist greps i Bulgarien

I Frankrike varnade premiärminister Manuel Valls för att landet fortfarande är hotat av medhjälpare till de tre attentatsmännen från förra veckans attacker. Under ett extrainsatt sammanträde i parlamentet sa Valls att ”väldigt stora och allvarliga risker finns kvar”, skriver The Guardian.

Samtidigt fortsätter jakten på personer som kan ha hjälpt de tre attentatsmännen. I förrgår gick fransk polis ut med informationen att upp till sex personer från samma terrorcell ännu kan finnas i Frankrike.

Redan innan attackerna kunde en terrorist gripas, misstänkt för att ha hjälpt en av attentatsmännen. Personen greps i Bulgarien, på väg mot Syrien för att ansluta till terrororganisationen Islamiska staten.

Samma hotbild som tidigare

Den svenska Säkerhetspolisen gick för några dagar sedan ut och menade att ett 80-tal personer i Sverige bedöms kunna utgöra ett direkt hot mot samhället. De flesta av dem kommer från den våldsbejakande islamismen, menade Säpo-chefen Anders Thornberg på en pressträff under försvarskonferensen Folk och försvar i Sälen.

Thornberg menade dock att hotnivån för Sverige ligger kvar på samma nivå som den gjort sedan 2010.

– För att höja hotnivån ytterligare ska det i princip vara ett ganska nära förestående attentat på gång. Men det är för tidigt att säga. Vi kommer att ta del av uppgifterna om Frankrike så småningom för att kunna göra en bättre bedömning, sa Thornberg.

I måndags träffade medieföreträdare inrikesminister Anders Ygeman och Säpos operative chef Anders Kassman. Under ett möte framkom att det inte finns några omedelbara hot just nu mot svenska medier.

Publisert: