E-sport

C-politiker vill upphöja dataspel till officiell idrott

Av: 

John Granlund

NYHETER

Gör utspel om e-sport

Dataspel måste omgående klassas som en idrott.

Det anser riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) i ett utspel i SvD.

– Jag tycker att man ska uppmuntra till mer organiserat spelande från samhällets sida, säger han till Aftonbladet.

Dataspel måste ”omgående likställas med annan sport” och dess utövare ska räknas som idrottare.

Det slår riksdagsledamoten Rickard Nordin fast i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I utspelet skriver den centerpartistiske riksdagsledamoten att "speltrenden är något som vi som samhälle borde uppmuntra" och att ”spelande ungdomar utvecklar sina kognitiva förmågor”.

Finns otrolig potential

Rickard Nordin skriver vidare att e-sporten har sociala fördelar och ”ger ungdomar med liknande intressen chanser att träffas, skaffa vänner”. Och liksom dart, boule, biljard och varpa, som är medlemmar av Riksidrottsförbundet borde också e-sport få ta del av de skattemedel som medlemskapet medför.

När Aftonbladet når Rickard Nordin förklarar han att e-sporten ”faller mellan stolarna” i dag.

– Det har allt som en sport har. Därför är det rimligt att man fånga upp alla de här människorna, både unga och äldre, som spelar. Det finns en otrolig potential både ur utbildningssyfte och i och med digitaliseringen.

Bara i lagom doser

Det ekonomiska stöd från samhället han nämner i debattartikeln förklarar han att skulle vara föreningsstöd och aktivitetsbidrag som kan delas ut av kommunerna till olika föreningar.

– Det här är en typ av förening och då är det rimligt att man får vara med och dela på de pengar som finns, säger Rickard Nordin.

Anser du att också brädspel som Monopol borde klassas som en idrott?

– Nej, det är framför allt e-sporten till att börja med. Det kanske kan vara en utveckling att gå vidare med men e-sporten ligger närmare till hands. De uppfyller kriterierna för att vara en sport.

Dataspel kritiseras ofta för att leda till allt för mycket stillasittande bland barn och ungdomar. Rickard Nordin säger att ”det inte är bra att träna någon idrott 15-16 timmar om dagen” och att han förespråkar lagom doser av e-sport.

Spelar gärna själv

Att införa e-sport som ett moment på idrottstimmarna i skolan är inte heller något han förespråkar trots att han vill att e-sport ska klassas som en idrott.

– Idrotten i skolan för mig handlar om fysisk aktivitet så där tror jag man ska fortsätta på det. Däremot vet jag att man i Sävsjö vill starta ett e-sport-gymnasium, på samma sätt som att man har idrottsgymnasier med specialinriktning, och det tycker jag absolut att man kan fundera på.

Vilka spel spelar du helst själv när det är dags för e-sport?

– Jag spelar framför allt first-person shooters (när spelaren ser sitt skjutvapen genom spelfigurens ögon, reds. anm.) eller strategispel. Eftersom jag inte har så mycket tid blir det att man spelar mer på egen hand. Eller med några kompisar ibland.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

E-sport

Centerpartiet

Rickard Nordin