Eskilstuna

Polisen: Han väljer ut de mest utsatta

Av: 

Hanna Aler Sjöqvist

NYHETER

Nu har allmänhetens tips hjälpt polisen att identifiera rånaren

Mannen smyger sig på seniorer vid en bankomat i  Fröslunda, sedan rånar han dem kallblodigt på pengarna de just tagit ut.

– En 85-årig kvinna är dessutom döv, så han väljer de mest utsatta, säger Fredrik Hedlund som utreder ärendet hos polisen.

Pensionärsrånaren väljer noga ut sina offer vid bankomaten i Fröslunda i Eskilstuna. Han slår till när ensamma äldre personer kommer för att ta ut pengar, men vad han inte vet är att en övervakningskamera sitter monterad ovanför bankomaten .

Nu är bilderna anonymiserade eftersom polisen med Brottscentralens hjälp kommit framåt i utredningen.

– Vi har fått in många tips som pekar i samma riktning. Det är vi väldigt glada för och vill tacka allmänheten för all hjälp, säger Fredrik Hedlund på polisen i Sörmland.

Göte slogs till marken

Det började den sjätte oktober vid lunchtid när en 87-årig man rånades på 1500 kronor. I det fallet klarade sig offret utan skador. Nästa gång blev det värre. Den nionde oktober angreps 84-årige Göte, man ser hur gärningsmannen med exakt samma tillvägagångssätt som vid det första rånet smyger sig på pensionären.

– Jag trodde att han pratade i telefon men plötsligt tog han mina pengar, jag gjorde motstånd och vi hamnade på backen. Vem som drog ner vem vet jag inte, säger Göte till Brottscentralen. De båda tumlade runt på marken och Göte fick både sår och blåmärken.

Försökte råna en döv kvinna

Redan vid elvatiden dagen efter var rånaren tillbaka - denna gång blev offret en 85-årig döv kvinna som gjorde motstånd och höll fast pengarna. Då bet killen henne i handen för att hon skulle släppa sedlarna innan han lämnade platsen.

Den före detta överåklagaren och juridiska experten Sven-Erik Alhem tycker att det är hemskt att pensionärerna utsatts men vill understyrka att äldre inte ska gå runt och vara rädda.

– Det är inte bara seniorer som blir drabbade vid bankomater, det är en utsatt plats. Mitt tips är att man aldrig tar ut pengar när man är ensam, säger han.

Uppmanar till försiktighet

Sven-Erik Alhem säger att man för att skydda sig över lag i samhället ska undvika situationer där man lätt blir utsatt för brott som att gå förbi krogar på nätterna, gå genom större ungdomsgrupper eller ställa sig ensam vid en bankomat där ingen är i närheten.

– Det är tyvärr så att det är målsäganden som måste vara den som aktar sig. Självklart blir man inte alltid utsatt för ett brott, men man får vara försiktig.

Brotten som mannen begår rubriceras som grovt rånförsök och rån.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Eskilstuna

Brott