Frankrike vill förbjuda anorektiska modeller

NYHETER

Nina Johansson: Vissa modeller är sjukligt undernärda

1 av 3 | Foto: ”Det är oacceptabelt att vi kan sitta och beklaga att det finns undernärda, samtidigt som vi kommersiellt kan exploatera människor som befinner sig i en situation som hotar deras hälsa”, säger Olivier Veran till International Business Times.

Frankrikes hälsominister säger att hon stödjer planerna på att kriminalisera användandet av anorektiska modeller i Frankrike

Straffet för att använda alltför magra modeller kan bli upp till ett års fängelse och böter på 10 000 Euro, skriver New York Times.

– Det är oacceptabelt att vi kan sitta och beklaga att det finns undernärda modeller, samtidigt som vi kommersiellt kan exploatera människor som befinner sig i en situation som hotar deras hälsa, säger Olivier Veran till International Business Times.

Den socialistiske politikern, som också är läkare, vill se en lagändring som gör det olagligt att anställa fotomodeller som kan bedömas lida av en ätstörning. Modellagenturer skulle då bli tvungna att visa upp hälsoundersökningar som kan bevisa att deras modeller har en hälsosam vikt i förhållande till sin längd.

En andra lagändring skulle göra det möjligt att förbjuda glorifieringen av "utpräglad tunnhet" som specifikt är tänkt att sätta stopp för pro-anorexia-sajter. Straffet kan bli upp till ett års fängelse och böter på 10 000 Euro.

Upp till 40 000 människor lider av anorexia i Frankrike. 90 procent av dem är kvinnor, enligt landets hälsodepartement.

Det nya lagförslaget innebär att Frankrike som världens modecentrum går samma samma väg som Israel och Spanien som tidigare slagit ner på användandet av farligt magra modeller.

Kardashian-effekt

Modeprofilen Nina Johansson välkomnar beskedet om Frankrikes hårda tag mot användandet av anorektiska modeller. Hon menar att problemet är stort.

– Det kommer alltid på till diskussion när det är modevecka men det görs ju aldrig något åt problemet. Alla modetidningar, stylister och fotografer säger ju att det är så smalt och att vissa är sjukligt undernärda, men sen tar man aldrig sitt ansvar och skickar hem den sjuka modellen.

Behöver vi ta tag i den här frågan i Sverige och lagstifta?

– Det tycker jag verkligen. Det är svårt att säga om man måste gå så långt som nya lagar, men till slut kanske man måste göra så för att branschen ska förstå vikten av det hela.

Hon tycker det är extra intressant att det just är i Frankrike man tar tag i problemet nu.

– Det är ju modets huvudstad och stora designers som Karl Lagerfeld har uttalat sig pro smalhet och pushat för det smala idealet. Så det är extra häftigt att det kommer från Frankrike!

Nina Johansson märker överlag en positiv idealförändring i samhället.

– Jag tror det är Kardashian-effekten. Kim Kardashian är ju verkligen jättekurvig och har ändrat synen på hur man kan se ut på röda mattan. Hon visar upp sina kurvor med stolthet på ett helt fantastiskt bra sätt och det har slagit igenom brett.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode

Frankrike