Ingen misstänkt för död vid utvisning

NYHETER

Polisen vet fortfarande inte varför en man avled i tisdags i samband med att han skulle utvisas från Sverige.

– Just nu gäller utredningen tjänstefel, men än så länge är ingen misstänkt för brott, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

Enligt Kriminalvården förlorade mannen medvetandet vid ett ingripande då han satt med midjefängsel på ett flygplan på Arlanda flygplats.

– Mannen var vid liv, så vitt vår personal kunde bedöma, när han togs ut ur planet, sade Johan Mellbring, chef för nationella transportenheten vid Kriminalvården, efter dödsfallet.

Utvisningen avbröts och mannen fördes, tillsammans med tre personer från Kriminalvården och en polis, till Karolinska sjukhuset där han konstaterades död.

– Det är inte riktigt klarlagd när han avled, men det mesta talar för att han var död när han kom till sjukhuset, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Dödsfallet utreds nu som tjänstefel, men kan komma att ändras till vållande till annans död beroende på hur utredningen utvecklas.

– Vi vet ännu inte dödsorsaken eller om mannen var sjuk på något sätt. Vi har hållit förhör med alla som befann sig i bilen, men än så länge är ingen misstänkt för brott, säger hon.

TT