Max Stenbeck död: ”Fruktansvärt”

Av: John Granlund, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Max Stenbeck, son till avlidne Jan Stenbeck, har dött i New York.

Det bekräftar Kinnevik-koncernen för Aftonbladet.

– Det är fruktansvärt att en ung och begåvad man dör så tidigt, säger rådgivaren Björn Rosengren till Aftonbladet.

Foto: Jan Stenbeck, pappa till Max Stenbeck, dog 2002 i Paris efter en hjärtattack.

Finansmannen Max Stenbeck dog under gårdagen, bekräftar Torun Litzén, informationsdirektör på Kinnevik:

– Max avled måndagen den 16 mars till följd av komplikationer av diabetes som han hade lidit av i tio år, säger hon till Aftonbladet.

Torun Litzén säger att familjen är i djup sorg.

– Familjen säger att han var en älskad bror, en älskad ”uncle”, en älskad familjemedlem. De vädjar om att man ska respektera deras privatliv i denna svåra stund. Eventuella donationer önskar de ska gå till den amerikanska diabetesföreningen.

”Lider med dem”

Björn Rosengren, tidigare näringsminister och numera rådgivare inom Kinneviksfären, är bestört över dödsbudet. Han säger att han träffade Max Stenbeck senast i höstas och att han inte hade någon aning om hans sjukdom.

– Det är fruktansvärt att en ung och begåvad man dör så tidigt. Det är oerhört sorgligt, säger han till Aftonbladet.

Lars-Johan Jarnheimer var vän till Jan Stenbeck och vd för Tele2, numera är han ordförande i Ikea. Han säger till Aftonbladet att han fick reda på dödsfallet under dagen.

– Jag är chockad och mina tankar går givetvis till familjen med tanke på allt de har gått igenom under de senaste åren. Jag tycker att det är oerhört ledsamt och tragiskt. Jag lider verkligen med dem.

En annan vän till Jan Stenbeck som träffade Max Stenbeck flera gånger är journalisten Robert Aschberg.

– Han var en ordentlig kille med humor. Väldigt kunnig. Det är en djup tragedi för familjen. Så vitt jag förstår var han inblandad i att sköta affärerna också. Även om han inte syntes så mycket tror jag han var mer engagerad i bolagen än de andra syskonen, förutom Cristina Stenbeck som är chef för alltihop.

Jan Stenbecks vän Carl-Fredrik Schéle säger till Expressen att Max skulle gifta sig i sommar.

– Max och jag har jagat ihop, senast i augusti då vi jagade ripa. Jag är chockad över dödsbeskedet. Max var intelligent och hade samma humor som pappa Jan, säger han till tidningen.

Köpte syskonens aktier

Max Stenbeck växte upp på Long Island och har på sistone bott på södra Manhattan. Sin utbildning fick han på den prestigefyllda internatskolan Choate Rosemary Hall i Connecticut och senare på New York University.

Vid tidpunkten för sin död var Max Stenbeck tillsammans med sin syster Cristina huvudägare till Kinnevik-koncernen via det Luxemburgbaserade holdingbolaget Verdere, där han också var ordförande.

– Det finns inget annat företag än Kinnevik som jag hellre vill lägga min kraft på, sa Max Stenbeck till Dagens Industri i sin första intervju någonsin 2013.

Intervjun gjordes i samband med att Max och Cristina Stenbeck tillsammans köpte Kinnevikaktier för nästan 900 miljoner kronor av sina syskon Hugo och Sophie.

– Vi är olika människor med olika intressen och Sophie kommer fortfarande att vara starkt engagerad i vår filantropiska verksamhet. Hugo vill ägna sig åt annat och jag respekterar självklart hans beslut, sa Max Stenbeck till Dagens Industri.

Vid sidan av arbetet med Kinnevik hade Max Stenbeck byggt upp en egen affärsverksamhet som riskkapitalist. På bolaget Basset Investment Groups hemsida la kollegorna på tisdagskvällen upp en minnesruna:

"Vi kommer att djupt sakna Max kvickhet, rakryggade sätt och hans omätliga nyfikenhet för ny och banbrytande teknik".

Hans förmögenhet uppgick i december 2014 till tre miljarder kronor, skriver Affärsvärlden.

Max Stenbeck blev 30 år gammal.

Publicerad: