Här är världens äldsta öl

1 av 2 | Foto: Stefan Alfelt
Bryggeriets grundare Christian Ekström hittade originalflaskorna i ett skeppsvrak 2010.
NYHETER

ÅLAND. Sugen på en årgångsöl? I dag lanseras världens äldsta. Vraköl, som är 172 år gammal och kostar 1 100 kronor flaskan.

Om du inte vill ha den absolut första nygamla flaskan förstås.

Den kostar minst 20 700 kronor...

Det är det lilla kreativa bryggeriet Stallhagen på Åland som skapat den sensationella ölen som från och med i dag säljs på Viking Lines Ålandsbåtar.

Bakgrunden är att en av bryggeriets grundare Christian Ekström som är passionerad dykare tillsammans med några kompisar hittade ett vrak 2010 som i sin last både hade världens äldsta champagne och fyra flaskor med lite mer osäkert innehåll.

– En av flaskorna hade en skada i glaset och sprack av tryckförändringen när den kom upp på däck. Jag fick vätskan över mina händer och smakade. Den var inte god eftersom den var förstörd men jag sa direkt att det var en öl, säger Christian Ekström.

Redan då dök tanken på att nyproducera en exakt kopia av den drygt 170­åriga ölen.

Återskapad med DNA-teknik

Flaskorna skickades till finska centrallaboratoriet i Helsingfors, VTT, som fastställde att det verkligen handlade om öl och dessutom analyserade vad ölen var gjord av.

– Jästen var död så den var vi tvungna att återskapa med hjälp av DNA­-teknik vilket ett svenskbaserat företag med forskare från hela världen lyckades med.

I tre år arbetade man med projektet i hemlighet men i maj förra året blev licensen för hela EU klar och då satte man igång på allvar.

Totalt är 2 000 flaskor buteljerade och klara men för att inte riskera att den gamla jästen skulle ta över och ge smak åt bryggeriets andra produkter har man inte använt sin anläggning på Åland utan tillverkat Vrakölen på ett laboratorium i Belgien. Vilket också gett garantier för att det blivit en exakt kopia av det ursprungliga ölet.

– Vi har forskningsmaterial på originalet och på produkten som säger att det är så likt det kan bli.

Från och med i dag säljs alltså Vrakölen på Ålandsbåtar till priset 120 euro för en 54 centiliters flaska med starkölen som håller 5,2 procent. Designen på flaskorna är naturligtvis också en kopia av originalen. Utan etikett, eftersom man inte hade det för 170 år sedan på ölflaskor.

Säljs på auktion

Vrakölen är en lambic, det vill säga en spontanjäst öl. Till skillnad från dagens moderna ölsorter är den gjord på både korn och vete, men hur smakar då Vraköl?

– Smaken är otroligt syrlig med en viss djuphet av aprikoser, en viss del torkad frukt i grunden. Samtidigt har den rundheten som kornet oftast ger och den råa tonen som vetet ger, säger Christian Ekström.

Som självklart också vet vad man ska äta till ölen.

– Man äta fisk till den här. Rökt abborre, makrill. Lite fetare fisk med syrlig sås. Gärna crème fraichesås. Och nypotatis. Det är en sommaröl.

Den allra första flaskan av den nyproducerade rekordgamla ölen ska säljas på en Facebookauktion med start 1:e september. Christian Ekström har bestämt att den inte ska gå under 2 250 euro.