Tre åtalas för rån mot äldre

avTord Westlund

1 av 5

GÄVLE. Ligans skrämmande facit: 40 grova åldringsbrott i Sverige på fyra månader.

När trion greps hade de 100 000 kronor i kontanter i sin bil.

– De här personerna tycks ha kommit till Sverige för att systematiskt begå brott mot äldre, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Trion greps i Hudiksvall efter ett övergrepp på en 90-årig man med rullator. I deras bil hittade polisen 100 000 kronor i kontanter. Pengar som, misstänker polisen, har stulits från äldre runt om i Sverige.

Nu åtalas två män, 21 och 24 år, och en 29-årig kvinna för grova stölder, grova bedrägerier och rån. Brotten ska ha begåtts från Malmö i söder till Hudiksvall i norr.

Nekar till brott

Stämningsansökan mot de tre innehåller 41 åtalspunkter. En handlar om stöld från ett hotell, resterande 40 är brott mot äldre.

Den 29-åriga kvinnan misstänks för att ha varit med på de tio senaste brotten. De två männen är misstänkta för samtliga 41. Alla tre nekar till brott.

Enligt åklagaren har ligan gått tillväga på samma sätt varje gång. Bilder från övervakningskameror styrker detta.

– De har sökt upp varuhus och letat upp äldre som de följt efter till kassan, säger Christer Sammens.

– Där har ställt sig så de kunnat se koden det utvalda offret knappat in. De har sedan följt efter offren och bestulit dem på plånböcker och bankomatkort som de plockat ut pengar på.

Psykiska kränkningar

Enligt åklagaren har flera av offren haft rullator.

Advokat Lars Häggström är målsägarbiträde för de 40 drabbade, alla pensionärer.

– Utöver stölderna handlar det om psykiska kränkningar av gamla som gör en rent ut sagt förbannad. Många av de drabbade mår fortfarande dåligt och någon har hunnit avlida, säger han.

Samtliga tre åtalade är utländska medborgare och åklagaren har yrkat på utvisning efter avtjänat straff.