Anna Kinberg Batras väg till makten

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7 | Foto: Sofia Arkelsten, Carl Bildt och Anna Kinberg Batra dansar I dj-båset under Almedalsveckan 2011.

När Fredrik Reinfeldt på valnatten meddelade att han skulle avgå som M-ledare sände det chockvågor genom partiet.

Knappt tre månader senare föreslås Anna Kinberg Batra att bli hans efterträdare.

Aftonbladet har granskat hennes väg till den absoluta toppen i partiet.

Det var sorgsna miner på Moderaternas valvaka i Stockholm på kvällen den 14 september. Partiet förlorade inte bara regeringsmakten utan tappade också nästan sju procentenheter. Men när Fredrik Reinfeldt gick upp på scenen ville applåderna aldrig ta slut.

När han meddelade att han skulle avgå som M-ledare blev stämningen chockartad.

Men redan morgonen efter satte arbetet i partiet i gång med att sondera terrängen efter en efterträdare. Valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman var tydlig med kravprofilen:

– En ledare för Moderaterna ska kunna fortsätta att utveckla partiet och kunna kommunicera den utvecklingen både internt och externt, sa han.

Oron spred sig

Inom partiet spred sig oron över läget och spekulationerna tog direkt fart om vem som skulle ta över. Flera tunga namn pekades ut: gruppledaren Anna Kinberg Batra, talespersonen i skolfrågor Tomas Tobé samt ex-ministrarna Ulf Kristersson och Catharina Elmsäter-Svärd.

Den sistnämnda hade internt under en tid pekats ut som Reinfeldts naturliga efterträdare, men det skulle snabbt komma att förändras.

Enligt vad Aftonbladet erfar var och är Elmsäter-Svärds stöd starkt framför allt bland många kommunalpolitiker (M), medan Kinberg Batra har sitt starkaste stöd i Stockholm och i den avgående partiledningen.

Efter valet 2010 hade hon fått precis samma uppdrag, gruppledare och ekonomisk talesperson, som Fredrik Reinfeldt hade innan han efterträdde Bo Lundgren 2003. Det fanns dock kritik om att hon var alldeles för Stockholmscentrerad.

Under hösten föll den ena efter den andra bort. Både Tobé och Kristersson meddelade att de inte stod till förfogande. Enligt Aftonbladets källor hade de i stället siktet inställt på att få tunga framtida uppdrag runt den kandidat de stödde: Anna Kinberg Batra.

Sista konkurrenten försvann

Den 14 oktober försvann så den sista konkurrenten. Elmsäter-Svärd meddelade att hon inte kandiderade. Enligt vad Aftonbladet erfar hade hon insett att hon saknade tillräckligt stöd.

– Jag har aldrig sett mig själv som partiledare, det är inte min ambition. Det kommer inte att bli svårt att hitta någon. Vi har flera som skulle kunna vara den vi söker, sa hon till SVT.

Efter det har det inte rått några tvivel om att Kinberg Batra skulle ta över efter Reinfeldt. De senaste månaderna har det också visat sig att hon har nästan alla partiets länsförbund med sig.

Så ska hennes grupp se ut

En person som står henne nära är Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister under Reinfeldts sista år som statsminister. Enligt vad Aftonbladet erfar ligger hon bra till för att efterträda Kinberg Batra som ekonomisk talesperson och finansministerkandidat i vårens extra val.

– Hon är kunnig och kan ta vid från dag ett. Men man ska inte utesluta att Anna, som har ett mycket brett kontaktnät även utanför riksdagen, tar in någon utifrån och överraskar, säger en M-källa.

Källor pekar också ut Tomas Tobé som het kandidat till att bli partisekreterare om Kent Persson försvinner.

Anna Kinberg Batra ville i går inte definiera vad som skiljer henne från Fredrik Reinfeldt. Men flera källor nämner att hon står för samma linje som den gamla partiledningen.

– Politiskt är de väldigt lika, även om Anna kanske har haft en lite mer liberal hållning i den ekonomiska politiken. Möjligen kan hon komma att föra in ett mer öppet ledarskapssätt, säger en källa.

Publicerad: