Makaber bild på sjuåring i Syrien chockar omvärlden

1 av 2
NYHETER

Den sjuårige pojken håller upp ett huvud från en dödad syrisk soldat på fotot som hans pappa stolt lagt upp på Twitter.

Bilden har chockat omvärlden.

– Kan inte regeringen göra något för att ta dessa barn från den här mannen? säger pojkens morfar till Daily Telegraph.

Efterlyste Khaled Sharrouf är dömd för terrorbrott i Australien.

Nu har det visat sig att han tagit med hela familjen till Syrien, och terrorgruppen Islamiska staten, IS, egenutropade regionhuvudstad Raqqa, där våldsamma strider pågår.

Sharrouf uppges ha lyckats lämna landet redan förra året med sin broders pass, men först nu vet omvärlden att hela familjen finns med honom i Syrien.

Poserar med vapen

Pappan har lagt upp bilder på Twitter där han och tre av de fem små barnen bär militärkläder och poserar med vapen.

Men det är främst en bild som har skakat omvärlden. Den visar en av sönerna, som ska vara sju år gammal, upp ett huvud från en dödad syrisk soldat.

Pojkens morfar Peter Nettleton säger sig vara utom sig av oro.

– Jag är rädd och orolig för barnen. Vad ska de få för liv nu? säger han enligt australiensiska tidningen Daily Telegraph.

Han berättar för tidningen att kontakten med dottern Tara, som har fem barn med Khaled Sharrouf, är bruten sedan länge. Fadern trodde att hon och barnen befann sig i Malaysia hos sin syster medan Khaled Sharrouf åkt till Syrien.

– Kan inte regeringen göra något för att ta dessa barn från den här mannen? vädjar Peter Nettleton.

Kallar bilden grotesk

Tara och Khaled Sharrouf träffades som unga high schoolelever, berättar han vidare för tidningen. Det första barnet fick de när Tara var 17 år.

Han beskriver att dottern ”bara följde honom och konverterade” till islam, trots att hon inte vuxit upp i ett religiöst hem eller varit särskilt intresserad av religion tidigare.

USA:s utrikesminister John Kerry är just nu i Australien för samtal om ett amerikansk-australiensiskt militärtsamarbete tillsammans med Australiens utrikesminister Julie Bishop. Kerry sa till reportrar som bevakade mötet att fotot på den sjuårige pojken är den mest groteska bild som någonsin publicerats.

Julie Bishop säger till ABC att polisiära åtgärder kommer att vidtas om familjen återvänder till Australien. Däremot ville hon inte uttala sig om Peter Nettletons vädjan om att ta barnen från fadern.