Löfven: En miljard till obligatoriskt gymnasium

1 av 2
NYHETER

I dag drar Stefan Löfvens valrörelse i gång på allvar – med sommartal i Vasaparken i Stockholm.

För att få ner ungdomsarbetslösheten vill Socialdemokraterna avsätta en miljard om året från 2018 till att göra gymnasiet obligatoriskt.

– En slutförd gymnasieexamen är allt viktigare för att få jobb i dag, säger S-ledaren.

Sommartalet i Vasaparken i Stockholm, med start klockan 13.00, kan ses som det inofficiella startskottet för Socialdemokraternas valrörelse.

I dag är det exakt fem veckor kvar till väljarna ska rösta om den politiska makten i Sverige och fram till dess kommer partierna att kampanja på gator och torg, knacka dörr och göra reklam i tv, tidningar och på stortavlor.

Obligatoriskt gymnasium

Stefan Löfven har hållit en presskonferens där han tillsammans med SSU:s ordförande Gabriel Wikström presenterar partiets nyhet, som kommer att finnas med både i talet och S kommande valmanifest.

Det visar sig dock vara en uppdaterad nyhet, att partiet vill göra gymnasieskolan obligatorisk.

Det som däremot är nytt i den är att partiet för första gången berättar om finansieringen – en miljard kronor. Pengarna ska gå till de ökade antalet platser som krävs för ett obligatoriskt gymnasium men också resurser till fler speciallärare och specialpedagoger på gymnasiet samt för mer studie- och yrkesvägledning och studiehandledning på modersmål.

– Vi kommer att ta krafttag för att rusta unga för arbetsmarknaden, säger Stefan Löfven.

Den obligatoriska gymnasieskolan ska dock inte införas förrän år 2018. Enligt Löfven behövs tiden fram tills dess för att förbereda.

SSU:s ordförande menar att obligatorisk gymnasieskola är ett gammalt SSU-krav.

– Det som behövs på framtidens arbetsmarknad är att man har en gymnasieexamen, så i stället för att låtsas att man inte behöver det som man gör i dag, är det bättre att säga att den ska vara obligatorisk och att det ska finnas förutsättningar för alla att klara gymnasiet, säger Gabriel Wikström.

Körkortssatsning

Men S satsar också på att fler unga ska kunna ta körkort. Man vill göra det möjligt för dem som tagit en gymnasieexamen med godkända betyg att ta B-körkort för bil med CSN-lån upp till 25 000 kronor.

– Många jobb kräver körkort i dag, säger Löfven.

Gabriel Wikström slog fast att körkört allt oftare krävs för att unga ska få jobb, men att andelen unga med körkort stadigt har minskat sedan 1980-talet. Och att man ofta anger höga kostnader som skäl till att man saknar körtkort.

– Det har blivit en ond cirkel där man behöver ett körkort för att få jobb men samtidigt behöver man ett jobb för att ha råd att ha körkort. Körkort har blivit en klassfråga. Det vill vi bryta nu, säger han.

Enligt SSU-basen kostar ett körkort i Sverige i dag mellan 15 000 och 20 000 kronor.