Ask: "Magnusson har fel om tiggeri"

Beatrice Ask
Beatrice Ask

Justitieminister Beatrice Ask (M) är kritisk till moderatkollegans krav på förbud mot tiggeri.

– Det här är inte partiets linje och hon har fel i sak, säger Ask till Aftonbladet.

Beatrice Ask är vice ordförande i Moderaterna och håller inte med Göteborgsmoderaternas andra namn, riksdagsledamoten Cecilia Magnusson, som skriver i Dagens Nyheter i dag att hon vill förbjuda tiggeri.

På Moderaternas partistämma i oktober i fjol röstade partiet igenom ett förslag om att se över lagstiftningen om människohandel och organiserat tiggeri. I det fallet försvarade Ask förslaget.

– Nya Moderaterna har aldrig drivit att tiggeri ska förbjudas. Vi partistämman i Norrköping beslutades att partiet vill se över möjligheterna att kriminalisera situationer då någon utnyttjar någon annans utsatta ställning för tiggeri. Det rör sig alltså om människohandelsliknande situationer, säger Ask till Aftonbladet och fortsätter:

"Quick fix ingen lösning"

– Det här är inte partiets linje. Förbud löser inte de bakomliggande problemen med att vi numera ser tiggare överallt. Det är lätt att tänka att det går att lösa ett problem med förbud. Men det här är inget som går att lösa med en quick fix som ett förbud. De bakomliggande problemen är fattigdom och det försvinner inte med ett förbud mot tiggeri.

Lösningen som Ask ser det är att arbeta långsiktigt med att förbättra tiggarnas levnadsvillkor.

– Det här är människor som ofta kommer från andra länder. Det är utbildning och andra långsiktiga åtgärder som kan hjälpa dem, och det bör ske genom de kanaler vi har i EU, och samarbete med hemländerna.

Vill inte recensera

– De akuta problem som vi ser får socialtjänsten ansvara för. Vi har en fri rörlighet inom EU och den tänker vi inte ändra på.

Vad anser du om att en högt uppsatt moderat trots allt förespråkar förbud?

– Moderaterna är ett stort parti med många riksdagskandidater som har olika uppfattningar i många frågor. Men i valrörelsen tycker jag att vi ska fokusera på de viktiga frågorna och Moderaternas uppfattning i den här frågan är att förbud inte är någon lösning. Jag tycker att hon har fel i sak.

Vad säger du om att Magnusson anser att förbud mot tiggeri ligger inom ramen för arbetslinjen?

– Alla kommer att argumentera på olika sätt. Jag tänker inte recensera hennes formuleringar.

Debattartikeln inte förankrad

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, säger att Cecilia Magnussons debattartikel inte var förankrad hos M-kommunstyrelsen.

– Jag tycker inte så, vi i Göteborg tycker inte så och Moderaterna tycker inte så.

Vad tycker du om Magnussons initiativ att skriva en debattartikel?

– Det är att föredra att man följer partilinjen. Men det är valrörelse nu och har man en åsikt så vill man föra ut den nu. Hon får ju lägga förslag inom partiet.

Enligt Ransgård har frågan diskuterats inom kommunstyrelsen.

– Vi tycker det är viktigt att hemländerna tar ansvar, men kommunerna har ett ansvar för att undvika social misär, och det ansvaret tar vi i Göteborg.

Aftonbladet söker Cecilia Magnusson.

Publisert: