Ebola sprider sig – utanför Afrika

NYHETER

Liberia senaste land att införa undantagstillstånd

1 av 8 | Foto: EPA
Den spanske mannen förs över till sjukhuset i Madrid.

EN person som misstänks ha varit smittad med ebola har avlidit i Saudiarabien.

Det är i så fall det första dödsoffret utanför Afrika under den pågående epidemin.

En smittad spansk man har förts från Liberia till Madrid för vård.

Liberia är senaste landet att införa restriktioner på grund av epidemin. Natten till onsdag meddelade president Sirleaf i Liberia att man utlyser undantagstillstånd i 90 dagar framåt, med anledning av epidemin.

Minst 932 personer har hittills avlidit i ebola i västra Afrika. Det är gör utbrottet till det det dödligaste någonsin, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

I tisdags blev det känt att en saudisk man med misstänkt ebolasmitta dog av hjärtstillestånd, enligt det saudiska hälsoministeriet.

Skulle smittan bekräftas hos mannen innebär det att ebolautbrottet skördat sitt första dödsoffer utanför Västafrika. Mannen vårdades i karantän och ska nu begravas enligt islamisk tradition. Samtidigt följer myndigheter och anhöriga de försiktighetsåtgärder som WHO rekommenderar, rapporterar BBC.

Oroande i Nigeria

Saudiarabien slutade tidigare i år att utfärda pilgrimsvisum till muslimer i flera västafrikanska länder - av fruktan för att smittan skulle spridas. Den avlidna mannen hade gjort en affärsresa till Sierra Leone.

Ett antal nya fall i Nigeria har skapat stor oro eftersom landet är det mest folkrika i regionen. I går blev en sjuksköterska dödsfall nummer två. Landets hälsominister, Onyebuchi Chukwu, menar att ”alla i hela världen är i riskzonen” på grund av flygresor.

Får krispengar

En 75-årig spansk man har smittats av ebola i Liberia. Han ska nu föras till Madrid i ett militärflygplan för att få behandling. Det är första gången en ebolasmittad förs till Europa, rapporterar Ekot.

WHO ska diskutera möjligheten att ge patienter ännu icke färdigutvecklade läkemedel för att stoppa utbrottet.

Världsbanken bidrar med cirka 200 miljoner dollar för att bekämpa ebola i Västafrika.