Här konfronteras näthataren

Grova hotet mot SR-profilen: Spränga henne i luften

En 30-årig skogsarbetare som är fälld för vapenbrott fantiserar om att spränga programledaren Karin "Kakan" Hermansson i luften. På Flashback skriver han om hur han drömmer om att gå runt som Breivik i Radiohuset och skjuta ihjäl folk.

– Jag gillar inte människan helt enkelt, säger mannen när Aftonbladet konfronterar honom.

Mannen som är skogsarbetare har varit aktiv på Flashback i flera år och skriver flera inlägg om dagen i en mängd olika forum.

Karin "Kakan" Hermansson är programledare i radio och tv. Hon har gjort sig känd som en frispråkig feminist och antirasist som säger vad hon tycker. Det finns tre trådar om henne på Flashback. Tonen är hård och de som skriver attackerar ofta hennes utseende. Skogsarbetaren har bland annat - vid två olika tillfällen 2013 och 2014 - skrivit om hur han föreställer sig att göra en rensning i "bästa Breivik-anda" i Radiohuset och skjuta programledare som han irriterar sig på. Han beskriver sedan vilka vapen han ska använda sig av för att spränga Kakan Hermansson, som han kallar för "slutbossen".

Han skriver att Karin Hermansson är "överviktig, gravt uppmärksamhetstörstande ... med alla bokstavskombinationer man kan tänka sig".

Mannen är vapenintresserad, med i en skytteklubb och poserar med en soft air gun på Facebook. Han är tidigare fälld för vapenbrott.

På Flashback skriver han mycket grova och explicita drömmar om våld där han anger exakta vapentyper, kroppsdelar och beskriver hur "den ena irriterande programledaren efter den andra" ska sprängas "i ett enda moln av feministisk sörja, frätande syra och ister".

När Aftonbladet träffar honom i hans bostad säger han att han står för det han skrivit i Flashbacks forum. Han har precis kommit hem från sitt arbete i skogen och vi får en intervju med honom i hallen.

Varför skriver du så här om Karin Kakan Hermansson?

– Jag gillar inte människan helt enkelt. Jag tycker hon har helt sjuka åsikter om det mesta.

Du skriver att du drömmer om att likt Breivik gå runt i Radiohuset och skjuta den ena irriterande programledaren efter den andra och sedan spränga Karin "Kakan" Hermansson i luften.

– Ja, just det, säger han och ler.

Varför skriver du så här? Kan du förklara?

– Jag skriver som jag tycker, yttrandefrihet va.

Men yttrandefrihet är en sak och att skriva att man vill döda någon är väl en annan sak?

– Äh, det är väl som jag känner.

Att du vill döda henne?

– Nä, jag har inte sagt att jag vill eller ska döda henne eller uppmanat till något. Men det var mina tankar vid det tillfället.

Vid två tillfällen har du skrivit det.

– Kan ha varit så, jag kommer inte ihåg exakt hur jag kände vid det tillfället när jag skrev det. Men det är möjligt.

Vi har ju svart på vitt att du har skrivit så här vid två olika tillfällen.

– Jaha.

Är det här något du tycker är bra att skriva?

– Äh, varken för eller emot.

Kan du förstå om Karin "Kakan" Hermansson känner att det här är obehagligt?

– Det är väl hennes problem i så fall.

Hur skulle du själv reagera om någon skrev så om dig?

– Tja, det vore väl tråkigt.

Mannen fälldes för vapenbrott och fick dagsböter 2012. Men han tycker inte att den bakgrunden har någon betydelse när han skriver om sina fantasier om att bli en ny Anders Behring Breivik.

– Vad har det med saken att göra? Det beror helt på hur man tolkar det själv.

Hur ska man tolka det?

– Som man själv vill. Det är upp till var och en.

Hatas i tråd på Flashback

På Flashback har det skapats speciella diskussionstrådar enbart om Karin ”Kakan” Hermansson. Tonen är hård och de som skriver attackerar ofta hennes utseende och vikt.

Publisert: