Mirakellandningen

”Vi passerade hundra knop, sen orkade inte planet”

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Pilotens egna ord om flygdramat i Västerås

Det skulle bli en resa på flera timmar.

Men redan efter några minuter tvingades de nödlanda – och flygplanet gick i spillror.

– Planet är skit samma, det viktigaste var att det gick bra med grabbarna, säger piloten Aram Rubinstein.

Aram Rubinstein, Andreas Lundmark och John Berntsson pustar ut på varsin säng på akutmottagningen på sjukhuset i Västerås. Andreas ligger med dropp och har en bula i pannan. John har en svullen näsa och ett blåmärke på kinden. Aram har märken på armarna och stygn i ena handen.

Trots blessyrerna är det svårt att tro att de varit med om en allvarlig flygolycka för några timmar sedan. Ingen av dem ser särskilt skärrad ut.

Planet, en Piper Malibu Meridia, med sex säten, är en del av flygflottan i Aram Rubinsteins firma. De tre skulle på en jobbresa till Mellaneuropa – vart de var på väg vill de inte berätta.

– Det var i tjänsten, men jag kan inte säga vart vi skulle, säger Aram.

”Allt flöt på fint”

Allt verkade helt normalt inför resan. Vädret var bra – inga minusgrader, ingen nederbörd och knappt någon vind. De klev ombord. Aram startade och de körde ut ur hangaren för att lyfta.

Startiden minns alla tre. 12.02.

– Först gick allt perfekt. Vi lyfte från bana 19. Det var inga konstigheter, vi kom upp i rätt hastighet, allt flöt på fint. Jag fällde in hjulen, och fällde in klaffarna.

Men då, bara någon minut efter start, märkte alla tre att något var fel. Motorn svarade inte när Aram drog på mer effekt.

– Vi passerade hundra knop, sen orkade inte planet. Jag meddelade kontrolltornet direkt att jag måste landa omgående. Jag hör att han säger ”klart landa bana 01”, det betyder den bana jag startade från. I regel ska man inte ta sig tillbaka till banan, men jag trodde att jag hade nog med kraft till det.

Handlade om sekunder

Men ganska snabbt märkte han att det var omöjligt. Det gick att glidflyga, men inte mer. Nu rörde det sig om sekunder. Sen skulle de krascha i marken.

– Jag såg Björnön framför mig. Det fick bli där. Allt gick väldigt fort, säger Aram.

De slog i marken på en åker. Planet tumlade runt. Hur många gånger vet ingen av dem. Vingarna slets av. Andreas slog i huvudet och tuppade av. John fick en smäll på näsan som blödde kraftigt. Aram var vid medvetande. Han slog av strömmen för att minska brandrisken, och John och Aram hjälptes åt att få upp en dörr. Under tiden vaknade Andreas och alla tre kunde ta sig ut ur planet. 

Trots den våldsamma kraschen hade ingen av dem allvarliga skador.

– Både tur och skicklighet. Det var en stubbe några hundra meter bakom oss som vi kunde landat i. Men Aram gjorde ett bra jobb, säger John.

Alla tre är piloter och har varit med om incidenter tidigare.

– Därför är det ingen större fara med oss. Jag ska nog jobba imorgon igen, säger Aram.

Vad som orsakade olyckan vill de inte spekulera i. Haverikommissionen har inlett en utredning.

– Det kan inte ha varit nedisning, det var för varmt. Det är jag säker på. Men jag har fullt förtroende för Haverikommissionen som ska ta reda på vad som hände, säger Aram.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mirakellandningen

Västerås

Mirakellandning

Flygtrafik