Misstänkt pedofil öga mot öga med offren

Av: Hanna Aler Sjöqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren om 28-åringen: ”Han är empatilös”

1 av 3

Det har beskrivits som virtuella våldtäkter.

28-åringen misstänks ha tvingat ett 60-tal unga tjejer att utföra sexuella handlingar framför kameran. Vissa har skadat sig.

Idag började den omfattande rättegången mot mannen – som kan dömas till åtta år i fängelse.

På torsdagsmorgonen började rättegången i Solna tingsrätt mot den 28-årige man som åtalas för flera grova brott. Han ska ha fått unga flickor att posera och utföra sexuella handlingar framför datorn eller telefonen. Mannen ska ha spelat in händelserna och sedan använt materialet till att utpressa flickorna att skicka fler filmer och bilder. Åklagare Emelie Källfelt har tidigare kallat mannen ”empatilös”.

– Ja, det är min lekmannamässiga åsikt efter att ha läst de chattar och sms han har skrivit, säger hon.

65 unga offer ska höras

28-åringen ska ha gjort sig skyldig till grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjade av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, grovt förtal samt barnpornografibrott. En flicka ska ha utnyttjats 30 gånger och flera har skadats vid övergreppen som tidigare kallats för "virtuella våldtäkter".

65 unga flickor och pojkar mellan 11 och 20 år ska vittna i den omfattande rättegången som väntas hålla på till mars. Pojkarna som finns med i åtalet är utsatta för förtal då gärningsmannen ska ha använt sig av deras bilder för att locka till sig flickorna.

Hur mår offren?

– Det är ju enskilda individer men många mår naturligtvis väldigt dåligt och flera går i terapi, säger åklagare Emelie Källfelt som uppmanat så många målsäganden som möjligt att närvara vid rättegången för att få stöd från varandra.

Uppkopplade över videolänk

13 tingsrätter runt om i landet fanns under rättegångens första dag uppkopplade på videolänk för att målsäganden som inte är från Stockholm lättare skulle kunna delta. De kommer under hela rättegången kunna se gärningsmannen som är på plats i rättssalen i Solna.

– Det här är händelser som kan påverka tjejerna länge i livet. Man vet att man måste vara med i rätten och händelsen har fått stor uppmärksamhet i media så det är en anspänning så klart, säger Per Bergsten som företräder två flickor som båda är under 15 år gamla.

Tidigare dömd för liknande brott

Den 28-årige mannen, som är bosatt i Husby i Stockholm, är dömd för ett liknande brott 2005. Då var det sexuellt ofredande och grovt förtal. Han förmådde då en ung tjej att klä av sig framför en webbkamera och han dömdes till dagsböter. Mannen har haft ett bra jobb och är högutbildad, också hans arbetsgivare kommer att höras i rätten.

Nästan hela första timmen av rättegången gick åt till att förklara alla de program och forum på internet som mannen ska ha använt sig av i sin kontakt med tjejerna.

Krypterat filer

Åklagaren pratade om Skype och Kik, men också som forumet ”Kamrat” där mannen ska ha varit väldigt aktiv. Han ska ha också ha varnats av upphovsmännen till sidan för sitt beteende och då ska han ha svarat ”Jag förstår er”. Mannen har också lagt stor möda på att anonymisera sin IP-adress och krypterat stora mängder filer, något som har försvårat polisens arbete. 28-åringen har tidigare nekat till alla anklagelser och hävdat att någon kapat hans dator.

Publicerad: