Sverigedemokraterna

Full konflikt mellan SD och ungdomsförbundet

Av: 

John Granlund

Julia Wågenberg

NYHETER

Ordförandestriden avgörs på söndagskvällen

Under söndagskvällen avgörs ordförandestriden i SD:s Stockhomsdistrikt.

Nuvarande ledaren Maria Danielsson utmanas av SDU-toppen William Hahne.

– Om allt går korrekt till, med tanke på bakgrunden, tror jag att jag har goda chanser att vinna, säger han till Aftonbladet.

William Hahne är vice ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) och har länge stått i konflikt med partiledningen inom Sverigedemokraterna (SD). Bland annat har han sparkats från partikansliet efter att ha stöttat Erik Almqvist efter järnrörsskandalen.

I slutet av januari i år blossade striden upp på nytt när William Hahne tillkännagav att han utmanar partiledningen - genom att kandidera som ordförande över SD i Stockholm.

Ställs mot nuvarande ordförande

Striden avgörs på söndagen i samband med Stockholmsdistriktet årsmöte. Nuvarande ordförande, Maria Danielsson, utmanas av William Hahne.

Inför omröstningen sa William Hahne att han hoppades på att mötet skulle gå "korrekt" till.

– Om allt går korrekt till, med tanke på bakgrunden, tror jag att jag har goda chanser att vinna, säger han.

Utreder hans medlemskap

William Hahne har blivit föremål för en uteslutningsutredning ledd av partiets medlemsutskott och initierad av partiets biträdande säkerhetschef.

Enligt ett pressmeddelande beror personärendet på att William Hahne använt sig av ett register över medlemmar i Sverigedemokraterna på otillbörligt sätt samt att han inte varit samarbetsvillig.

Men själv hävdar William Hahne att personärendet är ett direkt svar på hans ordförandekandidatur i SD Stockholms stad. På sin Facebook-sida skriver han att partiet hänger sig åt odemokratiska metoder och att ”detta smutsiga och destruktiva fulspel inom Sverigedemokraterna måste upphöra omedelbart.”

”Är desperata”

Han skriver att partiledningen är ”desperat” och att medlemsutskottet ”saknar både professionalism och opartiskhet”.

Utöver William Hahne utreds också flera av personerna i hans styrelseförslag av partiets medlemsutskott. Enligt tidningen Expo har flera av personerna visat uppskattning för rasideologiska aktivister, nyfascistiska rörelser samt spridit antisemitism. Tidningen uppger också att William Hahne själv spridit propaganda från den rasideologiska aktivistgruppen Nordisk ungdom på Twitter.

”Tar signalerna på allvar”

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas partiledning för en kommentar utan framgång. Inte ens pressekreteraren Henrik Vinge har gått att nå.

Till Expo säger Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof:

– Att det gått så långt att vi tittar och utreder visar någonstans att vi tar signalerna på största allvar. Det är att gå ganska långt och det ska mycket till innan vi väcker ärenden. När vi öppnar ärenden så är det för att vi tror att det ligger någonting bakom de anklagelserna som läggs fram. Nu måste vi ta reda på om uppgifterna stämmer.

Aftonbladet har varit i kontakt med William Hahne som inte vill lämna några kommentarer.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom

William Hahne

Maria Danielsson