Stockholm svämmar över av ösregnet

1 av 4
NYHETER

Pendeltågsstationer, vägtunnlar och tunnelbanor har drabbats av översvämningar på torsdagsmorgonen.

– Jag såg folk som vadade från tåget, säger Ida Bergenstråle, 27, i Västerhaninge.

Smhi varnar för kraftiga åskväder.

Att ta sig till jobbet i dag är en blöt historia för Stockholmarna. Efter ett ihållande regn påverkas både pendeltåg, bilvägar och fotgängare av översvämningar.

Ide Bergenstråle var på väg från Västerhaninge till sitt jobb i Farsta, och fann att tunneln ned till pendeltåget var vattenfylld.

Hon klarade sig inte torrskodd.

– Vad kan det ha varit, näst intill en halv meter vatten och det väl för att brunnarna var igentäppta. Viadukten utanför var också alldeles vattenfylld, säger hon.

I Mälartunneln vid Gullmarsplan går trafiken mycket långsamt. Jerry Temml, 32, från Gustavsberg var på väg med bil på Södra länken och filmade en video när han körde över ett område där vattnet var några decimeter djupt inne i tunneln.

– Åh fy fan vad vatten, säger han.

"Kan få katastrofala följder"

Ovädret har orsakat minst sju bilolyckor under morgonen. En inträffade vid trafikplatsen Glädjen i Upplands Väsby där en personbil fick vattenplaning, enligt Stockholmspolisen.

– Det är mycket vattensamlingar på vägen och dålig sikt på grund av regnet. Folk kör för fort och gör hastiga rörelser och då kan det få katastrofala följder, säger Albin Näverberg, presstalesman vid länskommunikationscentralen i Stockholm.

Stopp och förseningar

Det är just nu stopp i kollektivtrafiken från Stockholms central till Solna och Sundbyberg på grund av vad SL kallar ett omfattande signalfel.

På grund av vädret är också spårvagnen mellan Skansen och Waldemarsudde utslagen.

Tåg till Stockholm både från norr och söder har drabbats av förseningar, men det är oklart om det haft med vädret att göra.

– Det berodde på ett fel i Trafikverkets system. En tag stängdes Stockholms central av men det ska vara åtgärdat, säger Marika Berggren på SJ:s presstjänst.

– Jag vet att det har varit lite problem men det är inte på grund av åskan. Det är ett spårväxelfel vid Stockholms central som gjort att det blivit en del förseningar. Det ska ha varit klart vid niotiden, säger Denny Josefsson vid Trafikverkets pressjour.

Roslagsbanan drabbades tidigare av kraftiga störningar och förseningar på upp till 20 minuter på grund av problem med strömförsörjningen.

Varnar för åska

Det finns risk för åska och blixtar över Stockholms län och Uppsala län under morgonen. Smhi har utfärdat en klass 1-varning med risk för kraftig åska, skyfall och byig vind.

Minst ett tåg från Uppsala till Stockholm har ställts in och enligt uppgifter till Aftonbladet stod ett tåg stilla efter ett blixtnedslag.

En segelbåt som låg förtöjd i Saltsjöbaden sjönk nu på morgonen efter att blixten slagit ner i masten.

– Det var en obemannad båt som låg bojförtöjd. Tydligen har blixten slagit ett stort hål i båten, så den sjönk rätt snabbt, säger Björn Wrandel, räddningsledare på Sjöräddningscentralen till TT.

Slog hål i taket

Blixten slog ned i en villa i Danderyd och ledde till en kraftig rökutveckling.

– Den slog hål i taket när den träffade vinden, säger Roger Magnusson, operativ chef på Storstockholms räddningstjänst enligt TT.

Blixtnedslaget orsakade inte någon fullt utvecklad brand och ingen person uppges ha blivit skadad.

Dessutom har 5 000 hushåll i Storstockholm varit utan el under morgonkvisten.