Nyheter

Tysk ambulans jagad i Småland

Av: 

Martin Nilsson

Kompisarna Anton och Martin var på väg upp till Statoil i Nässjö för att köpa godis när de fick syn på den tyska ambulansen. De var snabba och tog en bild.
Kompisarna Anton och Martin var på väg upp till Statoil i Nässjö för att köpa godis när de fick syn på den tyska ambulansen. De var snabba och tog en bild.

NYHETER

Håll i er nu.

Det här kan vara den märkligaste historien på mycket, mycket länge.

Aftonbladet presenterar: mysteriet med den tyska ambulansen i Småland.

Under fredagskvällen fick polisen i Jönköping in en mängd samtal från personer som observerat en tyskregistrerad ambulans på de småländska vägarna.

– Den ska ha varit igång med både blåljus och siren. Senaste observationen är mellan Nässjö och Jönköping vid 22:54. Då ska den ha kört tämligen fort, sa Bo Gunnarsson, länsvakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, till Aftonbladet vid midnatt.

Ambulansen hade även observerats i trakterna runt Vetlanda.

Enligt polisen rörde det sig, med största sannolikhet, inte om ett utryckningsfordon i tjänst.

– Det finns ju en och annan som gör om sina bilar, det är ju prövat. Så länge man inte utger sig för att vara myndighet är det godkänt. Men man får inte påkalla fri väg, säger Bo Gunnarsson.

"Började köra om bilar"

Kompisarna Anton och Martin var på väg upp till Statoil i Nässjö för att köpa godis när de fick syn på den tyska ambulansen.

– Det var en äldre Mercedes-buss med blåljus som körde in på Statoil. Föraren var en ung kille mellan 18 och 25 år. Han pratade inte svenska och hans kort funkade inte, säger Anton.

– Då gick han ut, satte sig i ambulansen och körde iväg med blåljusen på.

Kompisarna beslöt sig för att följa efter.

– Han började köra om bilar. De flyttade på sig, blåljusen var ju på. Vid Jönköping märkte han att vi låg bakom. Då körde bilen in till sidan och släppte fram oss, säger Anton.

Enligt honom vek ambulansen av utanför staden - och försvann.

Medpassagerare sjuk

Polisen fortsatte söka efter det mystiska fordonet. Vid 01-tiden fick man napp, stannade ambulansen och samtalade med föraren.

Och förklaringen... tja, den reder ut en del, men vissa frågetecken kvarstår.

– Föraren, en man i 25-årsåldern, gav en förklaring på tyska. Mina kollegor talar inte språket sådär jättebra - men vad vi lyckats få fram är att det rör sig om någon form av transport i regi av någon form av tysk organisation, säger Bo Gunnarsson.

Föraren förklarade att han, tillsammans med en medpassagerare, befann sig i Småland för att hämta upp en äldre, tysk, medborgare utanför Eksjö.

– Men på väg dit blir passageraren akut sjuk. Föraren kör då med blåljus och siren till Eksjö lassarett och lämnar av passageraren där, säger Bo Gunnarsson.

– När vi lyckas stanna honom berättar föraren att han är på väg tillbaka till Tyskland för att hämta en annan bil, av någon anledning. Om det rör sig om en större bil för att få med de båda tyska medborgarna tillbaka är inte klarlagt, säger Gunnarsson.

Föraren identifierad

Föraren fick en skarp tillsägelse och patrullen förklarade vilka hastighetsregler som gäller i Sverige.

– Jag har arbetat i många år och stött på många märkliga ärenden. Det här är definitivt ett av dem. Men vi upplever honom som trovärdig. Han är identifierad och det finns inget som tyder på att det inte är som han har berättat, säger Bo Gunnarsson.

Sjukhuset i Eksjö vill varken bekräfta eller förneka att man under fredagen mottagit en tysk medborgare som patient.

Ambulansen ska ha siktats på väg söderut under natten till lördagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert: