FI: Dags att dumpa ränteavdraget

avErik Melin

1 av 2 | Foto: TT
Vill dumpa avdraget Finansinspektionens generaldirektör Martin Andersson tycker det är dags att göra sig av med ränteavdraget.

Finansinspektionen vill göra det mindre attraktivt för hushållen att skuldsätta sig.

Man vill bland annat se en utfasning av ränteavdraget.

– Det är mycket lättare att göra det nu, säger FI:s generaldirektör Martin Andersson till Dagens Industri.

I tisdags sänkte Riksbanken för första gången reporäntan till noll procent. Beskedet betyder att den rörliga räntan blir ännu längre och alltså billigare lån för den som äger hus eller bostadsrätt. Även bostadspriserna kan stiga då folk får råd att låna mer (dock inför bankerna amorteringskrav på bostadslån, vilket ska motverka risken för höjda priser).

Nu kommer nästa besked som kan påverka den med bostadslån. Finansinspektionen vill, förutom striktare krav på amortering, att Sverige gör sig av med ränteavdraget för att göra det mindre attraktivt för hushållen att ta lån.

– Andra saker som kan påverka hushållens förmåga att bära skuld är till exempel förändrade ränteavdrag. Det är en fråga som ligger på politikerna, säger Martin Andersson till DI.

Enklare i lågräntemiljö

Socialdemokraterna är liksom Moderaterna emot en nedtrappning av ränteavdraget. Magdalena Andersson har tidigare sagt att alliansregeringen missade chansen när man inte fasade ut avdraget i samband med att fastighetsskatten avskaffades. På FI anser man att tillfället är ännu gynnsammare nu.

– Det är mycket enklare att börja en utfasning eller en nedtrappning av ett ränteavdrag i en lågräntemiljö. Det är mycket lättare att göra det nu, säger Martin Andersson till DI.

Bakom uttalandet i tidningen står en oro för den svenska ekonomin. Andersson menar att bostadspriserna är väldigt höga och går upp i snabb takt, vilket är en risk för ekonomin, menar han.