Nyheter

Amerikansk reporter halshuggen

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Talesperson: "IS ska förgöras så fort som möjligt"

En ny video sägs visa hur den amerikanske journalisten Steven Sotloff halshuggs av IS, enligt AP.

– Jag är säker på att ni vet precis vem jag är vid det här laget, och varför jag är med här, säger han i videon, enligt ABC.

För ett par veckor sedan publicerades en film där journalisten James Foley avrättas av Islamiska staten, IS.

I slutet av filmen visade terrorgruppen upp ytterligare en kidnappad journalist – amerikanen Steven Sotloff.

Den maskerade och svartklädde bödeln hotar i videon att avrätta Sotloff om USA fortsätter sina bombningar mot terrorfästen i Irak.

Sedan dess har det varit tyst.

Men på tisdagen publicerades en video som sägs visa hur Steven Sotloff mördas.

Halshuggs i videon

– Om videon är äkta så äcklas vi av den brutala handlingen, som tagit ännu en oskyldig amerikansk medborgares liv, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, enligt CNN.

Videon har titeln "Ett andra meddelande till Amerika". I den syns Steven Sotloff klädd i en liknande orange dräkt som han bar i videon där James Foley avrättades.

Sotloff står på knä i ett blåsigt ökenlandskap. Bredvid honom står en maskerad krigare med en kniv och ett vapen hängande på axeln.

Enligt AP hugger IS-medlemmen huvudet av den amerikanske journalisten efter att han läst upp ett meddelande till USA:s president Barack Obama.

I slutet på filmen hotar IS livet på den brittiske medborgaren David Haines som även syns i bild.

"Vill förgöra IS så fort som möjligt"

Jen Psaki, talesperson för USA:s utrikesdepartement, säger i en tidig kommentar att USA vill förgöra IS "så fort som möjligt", enligt The Daily Beast.

Förra veckan gick Steven Sotloffs mamma ut och vädjade om att IS skulle frige hennes son.

– Han är en hedervärd man som alltid har försökt hjälpa de svaga. Vi har inte sett Steven på mer än ett år och vi saknar honom väldigt mycket, säger Shirley Sotloff.

En talesperson för Vita huset ville inte bekräfta filmens autenticitet när tv-kanalen ABC ställde frågan vid 19.30-tiden svensk tid.

Storbritanniens premiärminister David Cameron kallar filmen "motbjudande och föraktlig" och lovar ett uttalande senare, enligt The Telegraph.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: