Nyheter

Förklädd morfar kidnappade barnbarn

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Kvartett åtalade för olaga tvång

Förklädd i denna peruk misstänks morfadern ha kidnappat sitt barnbarn från farmodern.

Med våld slet han bebisen ur hennes famn och försvann i väg.

– Utan förvarning lade någon sin hand över min näsa och mun och tryckte till så att jag inte fick luft, säger farmodern i polisförhör.

Kidnappningen av bebisen inträffade för drygt två år sedan, under midsommarhelgen 2012, utanför Örebro. Upprinnelsen till dramat misstänks vara en infekterad tvist mellan den lilla flickans föräldrar.

Efter bråket åkte pappan tillsammans med flickan hem till hennes farmor.

Men den nio månader gamla bebisens mamma och hennes föräldrar samt ytterligare en släkting fann sig inte i det. De bestämde sig, enligt åtalet, i stället för att följa efter och ”ta tillbaka” den lilla flickan.

Åtalade för olaga tvång

Enligt åtalet mot de fyra misstänkta kidnapparna överföll de flickans farmor när hon satt på en veranda med bebisen i knät. Barnets pappa var vid tillfället i väg och handlade.

Farmodern uppger i förhör att de två morföräldrarna bar stora svarta peruker. De ska, enligt åtalet, ha dragit henne i håret, böjt tillbaka hennes huvud, lagt en hand över hennes mun och slitit i henne så att hon tvingades släppa barnet ur sin famn.

Flickans mamma, hennes föräldrar och ytterligare en släkting står nu åtalade för olaga tvång. Bebisens mamma misstänks också för egenmäktighet med barn efter att ha gömt barnet från pappan under tio dagar. Morföräldrarna åtalas också för medhjälp till egenmäktighet med barn.

Alla fyra nekar till brott.

Grannar blev vittnen

Åklagarens bevisning mot kvartetten är emellertid omfattande. Utöver vittnesmålen från de inblandade har polisen även kunnat säkra teknisk bevisning, bland annat ett skoavtryck i ett slängt bananskal vid brottsplatsen.

Flera grannar blev också vittnen till händelsen.

En av dem har berättat i polisförhör att hon hört skrik samt sett personer i ”svart stort krulligt hår” lämna villan springandes.

En av personerna med peruk ska, enligt flera vittnen, ha burit på ett litet barn.

Rättegången mot de fyra misstänkta inleddes i dag i Örebro tingsrätt och kommer att fortsätta i morgon.

Dömd de som skyldiga till olaga tvång riskerar de fängelse i upp till två år.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: