Nyheter

Statsministern mötte kung Henrik

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

NEW YORK. Monarker brukar den svenske statsministern vanligen möta i samband med konselj på slottet.

Men i natt var det på hockeymatch i New York Stefan Löfven träffade kungen.

Henrik Lundqvist alltså.

– Jag tycker du ska flytta till Ö-vik när det är dags att åka hem, manade Modofanatikern från Rosenbad och fick såväl en skrattsalva som en signerad puck till svar.

Stefan Löfven är på sitt första officiella USA-besök som statsminister och när det i natt blev en lucka i schemat passade den hockeyintresserade ångermanlänningen på att gå och se New York Rangers spela mot Philadelphia Flyers på Madison Square Garden.

– Jag är ju uppvuxen ungefär sju mil från hockeymetropolen Ö-vik, blev tidigt biten och samlade hängivet på hockeybilder som barn. Och jag följer fortfarande hockeyn hemma i Sverige med stort intresse, säger han när vi möter honom i den världsberömda arenan mitt på Manhattan.

Han fortsätter:

– Men tempot och kampen här i NHL...det är verkligen något annat. Intensiteten trissas ju upp så man undrar var gränsen går. Det är fantastiskt att få uppleva.

Gör hockeyfint i luften

Dessvärre vilade Henrik Lundqvist, målvaktsstjärnan som kallas ”Kung Henrik” i New York, just nattens match – som Rangers till slut vann med 2–0.

– Ja, det va ju lite synd att jag inte fick se honom se honom spela, men jag hade behållning av svenskar som Carl Hagelin och Jesper Fast istället. För att inte tala om norrmannen Mats Zuccarello. Han har ju spelat i Modo och jag gillar verkligen hans teknik, säger statsministern och gör en liten hockeyfint i luften.

Dessutom får han ändå träffa ”Kung Henrik” – liksom Hagelin och Fast, och assisterande coachen Ulf Samuelsson – i environgerna under Madison Square Gardens läktare efter matchen.

– Det är trevligt att ha så celebert besök och roligt att du vill komma och titta, säger den sedvanligt välekiperade målvaktsstjärnan och sträcker fram handen

”Ö-vik blir bra”

Sedan får han berätta om hur säsongen varit hittills och hur långt han tror att New York Rangers kan gå i slutspelet i vår.

– Jag tror vi kan gå hela vägen, vi har ju nästan samma lag som förra säsongen. Det gäller bara att vi fokuserar på de små detaljerna i spelet, då är vi ett bra lag, säger Lundqvist.

Som ju bott i New York i snart tio år och därför säger sig ha något bristfällig koll på de problem hans tillfällige gäst i hemmahallen måste lösa i sitt nya jobb – men att han lär sätta sig in bättre den dag han ska flytta hem och bestämt sig för var i Sverige han vill bo.

– Ö-vik blir bra, inflikar statsministern omedelbart.

Han får en rungande skrattsalva till svar – och ett något tveksamt ”kanske”.

– Risken är att livet i Ö-vik är lite långsamt efter så många år i New York, menar ”Kung Henrik”. Sedan får statsminsstern en signard puck och de båda svenskarna regenterna önskar varandra lycka till i respektive jakt på framsteg.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: