Ökat antal förgiftningar – nu ska tabletterna bara säljas på apotek

NYHETER

Tabletter som innehåller läkemedelssubstansen paracetamol ska endast få säljas på apotek.

Det föreslår Läkemedelsverket, som hoppas att antalet förgiftningar på så vis ska minska.

– Jag tycker att det är en bra åtgärd, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen.

Fler och fler personer har under de senaste åren blivit förgiftade av paracetamol, som används mot smärta och feber.

Därför föreslår Läkemedelsverket att receptfria tabletter som innehåller läkemedelssubstansen bara ska få säljas på apotek.

– Brustabletter, munlösliga tabletter och lösningar är beredningsformer som kommer att finnas kvar till försäljning utanför apotek. Det är tabletter som man sväljer som vi vill förbjuda, säger Anders Carlsten, direktör vid Läkemedelsverket.

Från 2015

Tanken är att beslutet ska gälla från och med den 1 mars nästa år. Förhoppningen är att minska antalet förgiftningsfall.

– Grunden för vårt agerande är att vi har sett ett ökat antal samtal till Giftinformationscentralen kring förgiftningar av paracetamol, säger Anders Carlsten och fortsätter:

– De samtal som kommer in till Giftinformationscentralen, GIC, är framför allt från sjukvården. Det är individer som har överdoserat och är inlagda på sjukhus för leverskada. Där har vi sett en kraftigt ökande tendens de senaste åren.

Enligt Läkemedelsverket har antalet samtal till GIC från hälso- och sjukvård, som kan kopplas till enskilda patienter som vårdats på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, ökat från 529 under år 2006 till 1 161 under år 2013.

Samma tendens ses fortsatt under 2014.

– Det är en oroväckande trend tycker vi, säger Anders Carlsten.

Överdoseringar livsfarliga

Anledningen till den kraftiga ökningen är oklar, men Anders Carlsten påpekar att den sammanfaller tidsmässigt med att vissa receptfria läkemedel tillåts säljas utanför apotek sedan november 2009.

– Vi kan inte säga att det finns ett samband, men det finns ett tidssamband, säger han.

Jonas Höjer, läkare vid GIC, förklarar att överdoseringar av läkemedlet är livsfarliga och välkomnar därför Läkemedelsverkets förslag med öppna armar. 

– Jag tycker att det är en bra åtgärd. Däremot är jag inte övertygad om att det är en tillräcklig åtgärd. Man kommer att fortsätta att sälja det i flera andra beredningsformer på bensinstationer, till exempel. Men vi vet att förgiftningsfallen sker i tablettform – de andra formerna går det inte att stoppa i sig så mycket av, säger han.

Han säger dock att paracetamol är ett bra läkemedel – så länge man tar den dos som är föreskriven.

– Då finns det väldigt få biverkningar av den. Men om man överdoserar är det stor risk att man får en leverskada.