Svensk fredsaktivist greps på Västbanken

NYHETER

"Jag fick sparkar i ryggen och magen"

Den svenske fredsaktivisten Björn Boman, 46, försökte stoppa israeliska soldater för att hindra palestinier från att nå sina hem på Västbanken.

Då greps han av militären och fick sitta flera timmar i väntan på att bli släppt.

– Jag fick sparkar i ryggen och i magen, säger han till aftonbladet.se.

På onsdagen stängde den israeliska militären samtliga checkpoints runt staden Nablus på Västbanken. Därmed hindrades hundratals palestinier, varav många studenter, från att nå sina hem.

Skälet var, enligt israeliska medier, att en misstänkt 17-årig terrorist, Muhammed Bushkar, som skulle arresteras, befann sig i området.

– De sa att de ville kontrollera palestiniernas identitet, vilket är ett skämt. De flesta hade väntat i flera timmar och så lång tid tar inte en sån rutinsak, säger Björn Bohman som är aktiv i organisationen International Solidarity Movement, ISM .

Enligt Boman uppträdde militären mycket agressivt: de kastade ljudbomber, sköt i luften och motade bort de protesterande människorna med sin jeepar.

Vid ett tillfälle siktade de på två små barn. När en gammal sjuk kvinna föll ihop på marken ska även soldaterna ha hindrat ambulansen från att komma fram, uppger ISM.

Gripen när han fotograferade

Björn Boman fotograferade händelsen och försökte, tillsammans med de andra aktivisterna, ställa sig framfor militärens fordon för att hindra dem från att komma fram.

– Då fick jag en spark i ryggen och en i magen och soldaterna skrek att vi skulle bli arresterade om vi fortsatte.

I över tre och en halv timme hölls han sedan tillfångatagen vid checkpointen tillsammans med ca 40 palestinier utan att bli informerad om vad som skulle hända med honom.

Grova anklagelser

Strax innan midnatt arresterades de och fördes till bosättningen Ariel.

På onsdagen hämtades de till en rättegångssal i Tel Aviv.

– De anklagade oss för två saker: att vi skulle ha uppviglat palestinierna och attackerat soldaterna. Som tur var förstod nog människorna i salen att det inte kunde ha gått till så. Om vi hade varit skyldiga till de anklagelserna hade något betydligt värre hänt oss.

För att släppas tvingades fredsaktivisterna skriva på ett avtal om att inte återvända till Västbanken på tre månader och att betala en bötessumma på drygt 4600 kronor vardera.

Om de inte skrev på skulle de bli deporterade omedelbart.

Efter att deras advokat lyckades förhandla bort böterna och ner antalet dagar till 45 skrev Björn Boman på – och släpptes.

– Allt känns som en fars. Anklagelserna var helt grundlösa. Men det är viktigt att komma i håg att det vi blev utsatta för inte är någonting i jämförelse med vad palestinierna tvingas leva med varje dag, säger Boman, som nu tänker återvända till Västbanken.

Anna-Maria Carnhede