Himmelriket - för älskare av sur fisk

NYHETER

Aftonbladet besöker surströmmings- tillverkare – och provsmakar

1 av 4 | Foto: HINKVIS MED DELIKATESSER Viktor Thorén sommarjobbar i salteriet. Han häller upp hink efter hink, men han har aldrig smakat surströmming.

TYNDERÖ

Vi befinner oss i himmelriket.

Eller i helvetet. Allt beroende på tycke och smak.

Vi käkar årets surströmming direkt ur tunnan - så frågar ni mig är jag redan i himlen.

Slutspurten inför surströmmingspremiären om en knapp månad är i full gång. Den tredje torsdagen i augusti ska allt vara klart. Det är en dag som får det att vattnas i munnen på hundratusentals svenskar. Då släpps årets surströmming och en och annan granne flyr fältet.

Stått på jäsning

På Oskars strömmingssalteri i Tynderö strax norr om Sundsvall är det full fart.

Strömmingen, som har stått på jäsning sedan april-maj ska ner i burkarna för den viktiga slutlagringen innan de skickas ut till butikerna.

Göteborgaren Victor Thorén, 17, sommarjobbar i salteriet. Han häller upp hink efter hink till kamraterna som packar för brinnande livet.

- Jag har aldrig käkat surströmming, säger han.

- Och jag kommer aldrig att göra det.

Fredrik Karlsson, förmannen, äter desto mer.

- Jag provsmakar varje tunna, säger han.

- Det blir väl en 150 tunnor om dagen.

Han fiskar upp en suring till ur en ny tunna. Rycker loss en bit och stoppar i sig.

- Jag ledsnar aldrig.

Halvmodernt påfund

250 ton hel strömming ska ner i burkarna. Därutöver tillkommer ungefär 15 ton surströmmingsfilé - ett halvmodernt påfund som brukar uppskattas av klenmagade sillmjölkar och ängsliga nybörjare. Totalt kommer svenskarna att sätta i sig ungefär 800 ton surströmming. Det mesta saltas längs kusten i Västernorrland.

- Men fisket har minskat avsevärt och det blir svårare och svårare att få tag i bra fisk, säger Janne Söderström som har tagit över firman efter sin far Oskar.

Sålde första tunnan till KF

Oskar satte sin första tunna 1956.

- Det var bara skit, men sedan kom han på det.

Den tunnan sålde han till KF i Umeå.

Oskar var både fiskare och bonde. Men han sålde sina fem kor när hälsovårdsnämnden påpekade det olämpliga i att blanda kor och strömming på samma gård.

Surströmmingssaltning är ett utpräglad säsongsarbete. I vanliga fall jobbar tre stycken på firman, men i dessa bråda tider jobbar 21 ungdomar med fisken.

- Strömmingen väntar inte, säger Janne Söderström.

Det kan knappast jag heller.

Brandkåren fick rycka ut

Så gör du surströmmings- ätandet till en fest

Svante Lidén