Nedlagt åtal om sexslavhandel

NYHETER

Flera vittnen har tagit tillbaka sina uppgifter

Åtalet läggs ned mot de män som misstänks för att ha kidnappat en 19-årig polsk kvinna och haft henne som sexslav i Malmö.

Både kvinnan och flera vittnen har tagit tillbaka sina uppgifter och kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström anser därför inte att det är lönt att fortsätta.

De båda männen, 30 och 37 år gamla, släpptes ur häktet i måndags.

- Bevisningen har helt försvunnit. Ett sådant här mål om människosmuggling och koppleri bygger till största delen på offrets uppgifter. När hon ändrar sig har åklagaren väldigt lite att komma med, säger chefsåklagare Göran Berling till Sydsvenska Dagbladets nätupplaga.

Mamman ändrade sig

Enligt vittnenas och kvinnans ursprungliga uppgifter kidnappades flickan och hölls fånge i en lägenhet i Malmö där hon våldtogs och tvingades att ha sex med ett stort antal män. Hon ska senare ha sålts för 30 000 kronor och en bil.

Nu tar både mamman och dottern tagit tillbaka sina uppgifter och flickan hävdar att hon har kommit till Sverige frivilligt.

Männen begär skadestånd

Enligt chefsåklagaren har den 19-åriga kvinnan tillfrågats om hon har hotats att ta tillbaka sina uppgifter, men hon har nekat.

– Men vi har inga möjligheter att belägga om det verkligen är så, säger Göran Berling till Sydsvenska Dagbladets nätupplaga.

Trettioåringens advokat säger till tidningen att han kommer att begära skadestånd för en del av tiden som hans klient suttit häktad.

Tidigare artiklar

Anna-Maria Carnhede