Passagerarna försökte slå sig in i cockpit

NYHETER

Nya avslöjanden om sista minuterna på kapade planet

Foto: De fyra kaparna hade tänkt krascha planet i Vita huset eller Capitol Hill i Washington. Men när passagerarna gjorde motstånd kraschade de planet på en åker i Pennsylvania. Alla ombord dog.

När passagerarna förstod vad som höll på att hända försökte de slå sig in till cockpiten. Men kaparna hann krascha planet innan dörren forcerats.

Rapporten om vad som hände ombord på United Flight 93 den 11 september 2001 kom i går, uppger CNN.

Foto: Serietecknaren Igor Korbeys bild av vad som hände ombord på Flight 93 den 11 september 2001.

Kaparna planerade att krascha planet i Vita huset eller Capitolium. Men tack vare motstånd från passagerare och personal ombord blev det inte så.

I stället hamnade planet på en åker i Pennsylvania, tjugo minuters flygväg från Washington.

Strid i cockpit

Kaparna tog kontrollen över planet genom att ta sig in i cockpiten och övermanna piloten och styrmannen. På ljudupptagningar från flygplanet hörs hur det rasade en strid mellan antingen piloten eller styrmannen och kaparna.

Någon skriker ” Ge er ut härifrån!” flera gånger.

Piloten varnades

Minuterna innan kaparna bröt sig i in cockpiten varnades kaptenen via radion. World Trade Center hade då träffats av två stycken flygplan.

Efter att kaparna tagit kontrollen över planet uppmanade de passagerarna att ta det lugnt och sitta kvar på sina platser. ”Det finns en bomb ombord. Så sitt kvar.”

En kvinna hölls förmodligen fången i cockpiten. Hon kämpade emot kaparna tills de dödade – eller på annat sätt tystade henne, enligt rapporten.

Fick höra om World Trade Center

Flera passagerare och besättningsmän kontaktade sina anhöriga under tiden som dramat pågick. Enligt dem tvingades folk bakåt i planet genom hot om en bomb.

Genom sina anhöriga fick de ombord veta vad som inträffat i New York. Där hade just två flygplan kraschat in i World Trade Center och dödat tusentals.

Försökte storma cockpit

En halvtimme efter att de fyra kaparna tagit över flygplanet försökte passagerarna att storma cockpiten för att ta tillbaka kontrollen över planet.

– Om vi inte gör det kommer vi att dö, hörs en passagerare skrika på ljudupptagningar från flygplanet.

Skrik och dunsar hörs

Samtidigt girar kaparna upp och ner snabbt för att få inbrytarna att tappa balansen och slås medvetslösa. På ljudupptagningarna hörs skrik, dunsar och hur glas krossas.

När kaparna några minuter senare förstår att passagerarna snart skulle få upp dörren till cockpiten kraschar de planet på ett tomt fält i Pennsylvania.

- Är det dags. Jag menar, ska vi ta ner det, hörs en av kidnapparna säga.

En knapp halvminut senare får han uppmaningen:

- Ta ner det! Ta ner det!

Flygplanet hade 37 passagerare och sju besättningsmän ombord.

Kapningen av Flight 93 var den enda den 11 september som utfördes av bara fyra kapare. Vid de övriga tre kapningarna fanns fem terrorister ombord.

Rapporten tror att anledningen till detta är att en av dem som skulle varit med i kapningen nekats inresa i Florida en månad tidigare. Den mannen sitter nu fången på Guantanamobasen på Kuba.

11 SEPTEMBER-RAPPORTEN

Kristian Lindquist