Nu bråkar vännerna om Ghezali

NYHETER

Många tvivlar på hans oskuld

Foto: IFRÅGASATT En djup spricka delar Guantànamo-gruppen och många medlemmar tvivlar på Ghezalis oskuld. Ordförande Gösta Hultén har sagt att gruppens mål är att fortsätta att verka för att få andra fångar i lägret fria.

Inre strider skakar Guantànamo-gruppen.

Stora delar av styrelsen tvivlar på Mehdi Ghezalis oskuld.

Och flera medlemmar ifrågasätter om gruppen ska fortsätta.

Foto: Henrik von Sydow.

Dagens Nyheter har gjort en rundringning till sex av de nio politiker som sitter i Guantànamo-gruppens styrelse. Resultatet avslöjar en djup spricka i gruppens kärna.

Oklar berättelse

Bara en av de sex tillfrågade politikerna, centerpartiets Agne Hansson, är övertygad om att Mehdi Ghezali är oskyldig.

Det är inte moderaternas Henrik von Sydow, som tycker att Mehdi Ghezali borde ha kunnat redogöra bättre för vad han gjorde i Afghanistan och varför han åkte dit.

- Men precis lika oklar som Mehdi Ghezalis berättelse är på en del punkter lika oklara är de anklagelser som varit riktade mot honom, säger han till DN.

Ordförande Gösta Hultén har sagt att gruppens mål är att fortsätta att verka för att få andra fångar i lägret fria. Men nu tvekar flera av ledamöterna.

DN:s rundringning visar att det inte har varit skuldfrågan som engagerat utan principen om att man inte ska kunna straffas utan rättegång. Frågan är hur gruppen nu ska kunna gå vidare.

- Gruppens mål var att se till att Mehdi Ghezali ställdes inför rätta eller frigavs. Det har lyckats, och då kanske det räcker, säger socialdemokraten Anders Ygeman.

Ifrågasatt framtid

Henrik von Sydow och vänsterpartiets Marianne Eriksson tycker också att gruppen framtid bör diskuteras, och kd:s Sven Gunnar Persson tycker att gruppen bör engagera sig för fångar runt om i världen.

Erik Ullenhag från folkpartiet är öppet kritisk mot ordförande Gösta Hulténs debattartikel i Aftonbladet. Gösta Hultén kritiserade främst svenska medier för att vara främlingsfientliga när de ställde frågor om vad Mehdi Ghezali gjorde i Afghanistan och vem som betalade resorna dit.

- Det är väl naturlig att fråga vad han har haft för sig i Afghanistan, säger Erik Ullenhag till DN.

Katrin Krantz