Nyheter

ÖB polisanmäld för urkundsförfalskning

NYHETER

Skrev under med hustruns namn nu ska åklagare granska om ÖB begått brott

Stormarna kring överbefälhavaren Johan Hederstedt fortsätter.

En privatperson har polisanmält ÖB för urkundsförfalskning sedan det i en intervju framkommit att han skrivit under ett dokument med sin frus namnteckning.

Nu ska åklagare utreda om handlingen är brottslig.

Svenska Dagbladet har under en tid granskat överbefälhavaren Johan Hederstedts resor och representation.

På lördagen avslöjar man att höga militärer avtackades med en dag av lekar som avslutades med middag och alkohol – allt enligt ÖB:s order.

Kostnad: 98.000 kronor.

Fick lön

Tidigare har tidningen bland annat visat att ÖB förra sommaren tog semester i Thailand tillsammans med sin hustru – på skattebetalarnas bekostnad.    Försvaret betalade inte bara flygbiljetten hem, ÖB fick även full lön för dagarna i Thailand.

Även hustrun, Birgitta Hederstedt, begärde och fick lön för semesterdagarna.

Polisanmäld

ÖB har även medgett att han skrivit under en av hustruns resebeställningar – med hennes namnteckning. En privatperson har nu anmält Johan Hederstedt för urkundsförfalskning.

Överåklagare Agneta Blidberg har nu gett en åklagare i uppdrag att utreda om det finns någon anledning att dra igång en förundersökning mot överbefälhavaren.

Även om ÖB har skrivit under med hustruns namn måste det finnas ett uppsåt för att det ska vara ett brott. Om man har tillstånd att underteckna åt någon annan är det normalt inte brottsligt.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter