Publicerad:
Uppdaterad:

V och mp vill se Saddam i Haag

Publicerad:
Uppdaterad:

Partiledarna gläds över gripandet

De svenska partiledarna gläds över nyheten att den forne Irakdiktatorn är gripen.

Men vänsterpartiet och miljöpartiet vill att han ska ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag.

Vänsterledaren Ulla Hoffmann är glad över att Saddam Hussein har gripits, men poängterar att han bör föras till tribunalen i Haag för att ställas inför rätta.

- Det får inte bli så att amerikanarna ska försök skipa någon form av rättvisa, de har de ingen rätt till, säger hon till TT.

Gripandet minskar inte på något sätt kritiken mot ockupationen och nu är det mycket viktigt att FN på allvar kommer in i Irak, anser Hoffmann.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är inne på samma linje. Gripandet är viktigt för att få en fredlig utveckling men det är nästan viktigare att han överlämnas till Haagdomstolen, anser han.

- Jag uppmanar Göran Persson att framföra åsikten att Saddam Hussein ska föras till Haag. Saddam har ju begått tydliga brott mot mänskligheten så det passar ju bra just för honom, säger Peter Eriksson till TT.

En triumf, säger Leijonborg

Folkpartiets ledare Lars Leijonborg anser att det är ett glädjebesked att Iraks förre diktator Saddam Hussein gripits i Irak.

''Gripandet är en triumf för den koalition som befriade Irak. Det ökar förhoppningarna om att våldshandlingar från element trogna den gamla förtryckarregimen ska minska ytterligare och Iraks plågade folk därmed få en bättre framtid'', skriver han i ett pressmeddelande.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt säger att gripandet är ”ett avgörande genombrott i processen för att få ett demokratiskt Irak. Det är också en glädjens dag för alla oss som kämpar för friheten runt om i världen”.

– Jag förutsätter att det nu följer en rättslig process som visar att rättsstaten är starkare än tyranniet. Därför ska han lagföras för sina brott mot mänskligheten.

Reinfeldt tror att gripandet kommer att skynda på den demokratiska processen.

– De subgrupper som närt tron att han ska komma tillbaka måste nu inse att den eran är slut

Olofsson: Rättvis rättegång viktig

Att Saddam gripits är en lättnad för det irakiska folket och för världen, menar centerledaren Maud Olofsson.

- Det viktiga är att det demokratiska samhället nu visar att det blir en rättvis rättegång. Demokrati ska med demokrati byggas, men var rättegången bäst kan hållas är i dag svårt att säga något om, säger hon till TT.

Det är också viktigt att gripandet inte leder till att USA stänger ute resten av världen utan låter FN spela sin rätta roll, anser Olofsson.

Läs också:

aftonbladet.se, TT

Publicerad:
Publicerad: